SUA şi China vor colabora în combaterea crizei climatice

Data publicării:
Poluare atmosferică produsă de fumul de la coşurile unei fabricii
China deţine în prezent circa jumătate din producţia mondială de electricitate pe bază de cărbune. Foto: Profimedia Images

Statele Unite şi China s-au angajat să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice, înaintea unui summit internaţional organizat de preşedintele american Joe Biden, informează Agerpres.

„SUA şi China se angajează să coopereze între ele şi cu alte ţări pentru aborda criza climatică, ce trebuie tratată cu seriozitatea şi urgenţa pe care ea le cer”, se arată într-un comunicat comun semnat la Shanghai de John Kerry, emisarul american pentru climă, şi omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Textul enumeră multiplele căi de cooperare între primele două economii ale lumii care, împreună, reprezintă sursa pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efecte de seră responsabile de schimbările climatice.

Washingtonul şi Beijingul afirmă „consolidarea acţiunilor lor şi cooperarea în procesele multilaterale, inclus în legătură cu Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice şi Acordul de la Paris”.

John Kerry este primul oficial al administraţiei preşedintelui Joe Biden care se deplasează în China. Vizita reprezintă un semnal de speranţă în legătură cu faptul că cele două părţi pot lucra împreună în faţa provocării mondiale reprezentate de schimbările climatice, în ciuda tensiunilor din alte dosare.

China deţine în prezent circa jumătate din producţia mondială de electricitate pe bază de cărbune, a reamintit Kerry, precizând că a vorbit mult despre asta cu responsabilii chinezi la Shanghai. "Nu arăt cu degetul", a dat el însă asigurări.

„Noi am avut prea mult cărbune, alte ţări au prea mult cărbune, însă China este, de parte, cel mai mare utilizator de cărbune din lume. Şi pentru că este vorba de o ţară şi o economie atât de puternice, trebuie să evolueze", a mai spus emisarul american.

Joe Biden a invitat 40 de lideri din întreaga lume la summitul internaţional dedicat schimbările climatice, care se va desfăşura în sistem videoconferinţă, din cauza pandemiei. SUA şi China „aşteaptă cu nerăbdare această întâlnire în format virtual, chiar dacă nu este clar în acest moment dacă şi preşedintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri