Cum a ajuns Pentagonul să suspende vaccinarea teroriștilor de la Guantanamo

Data actualizării: Data publicării:
un militar american pazeste partea de nord-est a inchisorii de la guantanamo, cuba
Un militar din Marina Americană păzește intrarea nord-estică a închisorii de maximă siguranță de la Guantanamo, Cuba. Foto: GettyImages

Pentagonul a informat că a suspendat planul care prevedea vaccinarea împotriva COVID-19 a deţinuţilor de la Guantanamo, după un val de critici provocat de lipsa vaccinurilor pentru personalul medical şi americanii în vârstă şi vulnerabili.

„Niciun deţinut de la Guantanamo nu a fost vaccinat. Luăm o pauză în dezvoltarea planului, pentru a reevalua protocoalele. Rămânem angajaţi faţă de obligaţiile noastre de a ne menţine trupele în siguranţă”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În penitenciarul american de la Guantanamo, în Cuba, sunt închişi deţinuţi având legătură cu „războiul împotriva terorismului”, printre care pakistanezul Khalid Sheikh Mohammed, considerat „principalul arhitect al atacurilor din 11 septembrie 2001”.

La Guantanamo se mai află circa 40 de deţinuţi, dintre care 26 sunt consideraţi ca fiind prea periculoşi pentru a fi eliberaţi, dar procedurile legale durează prea mult din cauza complexităţii dosarelor lor.

În cursul săptămânii, Departamentul Apărării a făcut cunoscut presei americane că vor fi propuse vaccinuri împotriva coronavirusului deţinuţilor şi prizonierilor de la Guantanamo care se oferă voluntari.

Numeroşi parlamentari americani s-au declarat imediat scandalizaţi, printre care alesul republican Kevin McCarthy.

„Preşedintele Biden ne-a spus că are un plan pentru a învinge coronavirusul. Nu ne-a spus că intenţionează să dea vaccinul teroriştilor înaintea majorităţii americanilor”, a comentat el pe Twitter.

Colega sa Elise Stefanik a adăugat: „Este de nescuzat şi antiamerican pentru preşedintele Biden să aleagă să acorde prioritate vaccinării teroriştilor de la Guantanamo înaintea americanilor în vârstă sau a veteranilor”.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus, cu aproape 26 de milioane de cazuri şi 436.000 de decese.

Preşedintele Joe Biden s-a angajat ca, în primele 100 de zile de la preluarea funcţiei, să se vaccineze 100 de milioane de americani, dar procesul se desfăşoară lent din cauza diverselor dificultăţi tehnice, precum şi a lipsei de vaccinuri.

Potrivit responsabililor americani din domeniul sănătăţii, din cele 50 de milioane de doze distribuite deja în ţară, au fost administrate mai puţin de 30 de milioane.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri