Doi senatori americani au depus un proiect de lege pentru a susține includerea României în Programul Visa Waiver

Data publicării:
336018809_2454183561424887_1341404360522366788_n
Foto: Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus, miercuri, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, potrivit Ambasadei române din SUA.

„Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.

«Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre» a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Intitulat «Romania Visa Waiver Act of 2023», proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmare a vizitei în România la finalul lunii februarie şi a discuţiilor purtate cu prim ministrul Nicolae Ciucă, senatorii Durbin şi Shaheen au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca recunoaştere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susţinere a valorilor transatlantice şi ca măsură de consolidare a relaţiilor româno-americane”, arată un comunicat de presă al Amabasadei române în SUA.

Statele Unite susțin ferm intrarea României în programul Visa Waiver, a declarat marți Dereck Hogan, oficial al Departamentului de Stat al SUA. Aflat în Bucureşti la reuniunea Dialogului Strategic România -SUA, oficialul american a precizat că România trebuie să îndeplinească standardele privind transmiterea informațiilor legate de terorism și de transferul datelor, în timp ce  Statele Unite vor să îmbunătățească modul în care informațiile și cerințele privind vizele ajung la români.

Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este "legitimă", dar "nu există garanţii" că acest pas se poate face "mâine", a declarat luna trecută senatorul american Dick Durbin, aflat în vizită la Bucureşti.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri