Sari la conținut

Donald Trump își anulează un miting din cauza tensiunilor

„Domnul Trump abia a sosit la Chicago şi, după ce s-a întâlnit cu forţele de ordine, a stabilit că, pentru siguranţa zecilor de mii de oameni care s-au adunat în sală şi în jurul ei, mitingul din această seară va fi amânat”.

Anunţul a fost primit cu huiduieli în sală. Scandalul a izbucnit între susţinătorii lui Trump şi militanţii din mişcarea Black Lives Matter, cei care îl acuză pe acesta de rasism. Tensiunile au continuat afară, când miile de oameni din arenă s-au amestecat cu cei care protestau în apropierea ei.

A fost al doilea miting cu probleme al lui Donald Trump în decurs de câteva ore. Mai devreme, el fusese întrerupt de activişti de culoare, în timpul discursului pe care l-a ţinut la Saint Louis, Missouri.

„Duceţi-vă acasă şi găsiţi-vă locuri de muncă!”, le spusese prezidențiabilul.

Tensiuni au fost şi în afara sălii, iar poliţia a făcut 32 de arestări.

Incidentele au loc la câteva zile distanţă de un nou Super Tuesday. Cinci state votează marţi pentru a-i departaja pe candidaţii din tabăra republicană şi din cea democrată care vor să intre în cursa pentru Casa Albă. Numărul mare de delegaţi aflaţi în joc ar putea schimba radical datele problemei.

Votul este mai important pentru republicani decât pentru democraţi. În tabăra republicanilor, în cazul a patru dintre aceste scrutine, învingătorul ia totul. Asta înseamnă că cine câştigă aceste scrutine obţine toţi delegaţii”, explică Elaine Kamarck, analist Brookings Institution.

Pentru moment, Donald Trump are 459 delegaţi, cu 99 mai mulţi decât principalul său contracandidat, Ted Cruz. Însă pentru a obţine învestitura are nevoie de 1.237.