Fostul șef al FBI recunoaște „grave neglijențe” la începutul anchetei despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane

Data publicării:
James Comey, fostul șef al FBI
James Comey, fostul șef al FBI Foto: Gulliver/GettyImages

Fostul director al FBI James Comey a admis duminică că poliţia federală a comis „grave neglijenţe” la începutul anchetei asupra amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, informează AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele SUA, Donald Trump, care l-a concediat brusc pe acest responsabil în 2017, a sugerat imediat că ar putea fi condamnat la o pedeapsă de „mai mulţi ani” de închisoare.

James Comey a apărat constant FBI contra atacurilor preşedintelui Statelor Unite.

Duminică, el a recunoscut însă că un consilier pe probleme de politică externă din echipa de campanie a candidatului Trump, în 2016, Carter Page - pus rapid sub acuzare în ancheta deschisă de poliţia federală privind ingerinţa rusă -, a fost tratat mod incorect. Într-un interviu acordat canalului Fox News, James Comey a afirmat că mandatul FBI pentru supravegherea acestuia, pe care el l-a semnat, conţinea „erori semnificative”.

„Au fost grave neglijenţe, 17 lucruri ar fi trebuit să existe în mandate ori cel puţin să fie amintite sau calificate diferit”, a declarat el.

Aceste erori au fost detaliate într-un raport al inspectorului general al Departamentului Justiţiei dat publicităţii la 9 decembrie. Acest document a respins orice părtinire politică din partea FBI în deschiderea anchetei, dar a subliniat „erorile şi omisiunile” comise de unii agenţi atunci când au solicitat justiţiei undă verde pentru a supraveghea convorbirile telefonice ale lui Carter Page.

„Deci acum Comey recunoaşte că a greşit. Face asta numai pentru că a fost prins cu mâţa-n sac”, a comentat preşedintele american pe Twitter. „Care sunt consecinţele pentru acest comportament ilegal? Ar putea fi mai mulţi ani de închisoare?”, a adăugat Donald Trump, îndemnându-l pe fostul director al FBI să îşi ceară scuze.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri