Mike Pence, fostul vicepreședinte american, a fost operat pentru implantarea unui stimulator cardiac

Data publicării:
mike pence vorbind de la o tribuna
Fostul vicepreședinte Mike Pence Foto: Profimedia

Fostul vicepreşedinte american Mike Pence, în vârstă de 61 de ani, văzut ca un posibil candidat republican la alegerile prezidenţiale din 2024, a fost operat cu succes la Washington pentru implantarea un stimulator cardiac, întrucât ritmul inimii sale devenise prea lent, informează New York Times.

Serviciul său de presă transmite că a fost vorba despre o intervenție de rutină și că fostul vicepreședinte își va relua în câteva zile activitatea normală. 

În 2016, Pence a fost diagnosticat cu o activitate cardiacă anormală. Mai precis, era vorba despre impulsurile electrice pe care le primea inima sa, o afecțiune cunoscută ca „bloc de ramură stânga” (LBBB), evidențiată la electrocardiogramă. Este o problemă ce reduce capacitatea de pompare a inimii și care uneori poate duce la bătăi periculos de încetinite ale cordului, care se soldează cu aritmii cardiace sau chiar leșin.

Mike Pence, care la acea vreme tocmai fusese nominalizat de Partidul Republican pentru a face echipă cu Donald Trump din postura de vicepreședinte, a spus că nu a avut niciun fel de simptome, iar medicii au apreciat că este apt să-și exercite funcția.

Acum însă, mai exact în ultimele două săptămâni, Mike Pence a trecut prin manifestări asociate cu un ritm cardiac lent. A fost examinat de doctori și i s-a recomandat un implant de stimulator cardiac.

Tatăl lui Mike Pence, un fumător înrăit, a murit din cauza unui atac de cord la vârsta de 58 de ani. Mike Pence nu fumează, iar în timpul celor patru ani cât a fost președinte doctorii au apreciat că are o stare de sănătate bună.

Mike Pence, văzut ca un posibil candidat republican la alegerile prezidențiale din 2024

Mike Pence a rămas oarecum departe de atenţia mass-media de când el şi Donald Trump au pierdut alegerile în faţa democraţilor Joe Biden şi Kamala Harris. După ce a plecat de la Casa Albă, Mike Pence s-a întors în Indiana, statul său de orgine, acolo unde a mai ocupat funcțiile de congresmen și guvernator.

În ultimele zile ale președinției lui Trump și mai ales în condițiile în care fostul locatar de la Casa Albă nu voia să-și recunoască înfrângerea în fața lui Joe Biden, Mike Pence a jucat un rol crucial și a asigurat tranziția de putere, cu prețul unei răceli a relației cu fostul președinte. Inclusiv în timpul evenimentelor extraordinare din 6 ianuarie 2021, când Congresul a fost luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump ce voiau să împiedice recunoașterea victoriei lui Joe Biden, Mike Pence - ca președinte al Senatului - a refuzat să recurgă la unele artificii legislative care ar fi putut întârzia declararea oficială a rezultatului alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. În poziția sa moderată și rațională, mulți au văzut un eșafodaj pe care își construiește o viitoare candidatură la următorul scrutin prezidențial.

Luna aceasta, Pence a anunțat crearea unei noi organizații, Advancing American Freedom, având drept scop promovarea politicilor conservatoare și care să se opună agendei progresiste a lui Joe Biden.

Mike Pence intenţionează să publice în 2023 un prim volum de memorii în care, potrivit editurii Simon & Schuster, se va apleca asupra vieţii și activității sale, dar şi asupra „experienţei de creştin” și a „numeroaselor momente cruciale ale administraţiei Trump”, după cum a promis editorul. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri