Poduri şi un tunel din New York, blocate de protestatari pro-palestinieni

Data publicării:
manifestatie pro-palestiniana la new york
Poduri şi un tunel din New York, blocate de protestatari pro-palestinieni. Foto: Profimedia

Zeci de manifestanţi pro-palestinieni din New York au blocat luni, pentru scurt timp, poduri emblematice şi un tunel al mega-oraşului american, pentru a protesta împotriva războiului dintre Israel şi Hamas din Gaza, informează AFP.

De la începutul bombardamentelor devastatoare israeliene din Fâşia Gaza, în urma atacului sângeros lansat pe 7 octombrie de Hamas, New York trăieşte în ritmul acţiunilor în sprijinul palestinienilor sau a Israelului.

Oraşul multicultural cu 8,5 milioane de locuitori are aproape două milioane de evrei şi sute de mii de arabi şi musulmani. Aceste demonstraţii depăşesc însă diviziunile comunitare şi la ele se alătură mii de locuitori de toate credinţele din suburbiile New York-ului din statul New Jersey (la sud şi la vest), din peninsula Long Island (la est) şi comitatul Westchester (spre nord).

Într-o acţiune spectaculoasă sub un cer albastru sclipitor de iarnă, demonstranţii s-au legat şi s-au încătuşat unii de alţii, de anvelope şi scaune pe celebrul pod Brooklyn care leagă cartierul omonim de insula Manhattan, au remarcat jurnaliştii AFP.

„Este important pentru că trebuie să existe o încetare a focului (în Gaza). Este important să perturbăm viaţa de zi cu zi pentru a arăta că trebuie să punem capăt asediului Gazei”, a spus Olivia Levine, actriţă şi scriitoare în vârstă de 31 de ani.

Sub sloganurile „Palestina liberă!”, ea a asigurat că este „doar începutul” demonstraţiilor, în timp ce New York şi suburbiile sale sunt zguduite de trei luni şi aproape în fiecare zi de acţiuni pro-palestiniene şi în sprijinul Israelului, cel mai adesea paşnice.

Zeci de ofiţeri de poliţie au intervenit pentru a debloca şi a aresta protestatarii care s-au agăţat de infrastructura podului Brooklyn, în timp ce alte mişcări coordonate au avut loc pe podurile gemene Williamsburg şi Manhattan care leagă Brooklyn de Manhattan deasupra East River.

Zeci de demonstranţi au fost arestaţi pentru că au blocat traficul la intrarea în marele tunel Holland, ce leagă New York de New Jersey, sub râul Hudson.

Poliţia din New York a asigurat că traficul şi calmul au revenit la normal, dar nu a spus câte persoane au fost arestate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri