SUA consemnează la sol avioanele Boeing 737 MAX 8 şi 9. Compania recomandă ca toată flota să rămână la sol

Data actualizării: Data publicării:
Boeing Holds First Test Flight For 737 MAX Aircraft
Aeronavă Boeing 737 MAX. Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite au consemnat la sol avioanele Boeing 737 MAX 8 și 9, la o zi după această decizie a fost luată în Europa. De altfel, Boeing a recomandat consemnarea la sol a întregii flote internaționale de aparate  737 MAX.

ACTUALIZARE. Președintele american Donald Trump a anunţat că a emis un ordin prezidenţial prin care toate aeronavele Boeing 737 modele MAX 8 şi 9 trebuie să rămână la sol. Decizia vine după ce în ultimele 6 luni două aeronave de acest tip s-au prăbuşit şi toţi cei de la bord au murit.

Anunţul de la Washington vine după ce Uniunea Europeană, Canada, Turcia şi alte cel puţin 10 state au anunţat măsuri similare.

 


„Mă îngrijorează puţin. Mă aştept ca, dacă avionul are cu adevărat o problemă de construcţie, Administraţia Federală pentru Aviaţie să intrevină”, a spus un călător.

Sunt îngrijorată. De obicei nu sunt atentă ce model este avionul cu care zbor”, a spus o pasageră.

Este evident o tragedie. Condoleanţe tuturor familiilor. Eu nu am ezitat să-mi urmez planurile şi nu mi se pare că este un motiv de îngrijorare”, a adăugat un bărbat.

Aş schimba avionul. S-a întâmplat de două ori şi accidentele par foarte asemănătoare”, a spus o altă pasageră.

„Aceste avioane sunt accidente care aşteaptă să se întâmple, până vom avea asigurări că piloţii au fost instruiţi sau că problemele cu avionul au fost rezolvate”, a declarat Richard Blumenthal, senator SUA.

În acest moment nu ştim cauza accidentului Ethiopian Air. Iar o singură întâmplare nu creează o tendinţă. Până acum, pentru acest tip de avion nu sunt dovezi că ar fi fost lucruri ciudate sau anomalii care să sugereze că nu ar trebui să zboare”, a spus Barry Valentine, fost director interimar FAA.

Sunt dovezi că există o problemă: două accidente tragice în care au murit în jur de 350 de oameni. Chiar Boeing recunoaşte că există o problemă. Au spus că vor veni cu un set de schimbări de software pentru a o corecta. Cred că este absolut absurd că Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) nu reţine la sol avioanele. Piloţii americani au raportat dinaintea acestui ultim incident. Totul este despre profituri. FAA trebuie să-şi dea seama că lucrează pentru cetăţeni şi să aibă grijă de siguranţa lor, nu de industria aeronautică”, a acuzat John Samuelsen, preşedinte sindical din transporturi.

Citește și Niciun Boeing 737 MAX 8 şi MAX 9 în UE. Un prim zbor a fost anulat în Capitală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri