Sari la conținut

Stare de dezastru în 54 de regiuni din Texas, după uraganul Harvey

În 54 de regiuni din Texas a fost declarată stare de dezastru. Pe 250 de şosele şi autostrăzi nu se poate circula, cele mai mari aeroporturi din Houston au fost închise şi în multe zone ale oraşului oamenii nu mai pot merge decât cu bărcile. Sunt cel puţin cinci decese cauzate de vremea extremă şi zeci de mii de oameni evacuaţi. Iar prăpădul nu se opreşte aici pentru că meteorologii anunţă că urmează precipitaţii istorice.


Aşa arată acum Houston, un oraş cu o populaţie de peste 2 milioane de locuitori, cam cât Bucureştiul. Străzi acoperite de apă, case inundate, bărci care au luat locul maşinilor pentru deplasările prin localitate. Cartiere întregi sunt complet acoperite de ape.

Rosa Flores - corespondent CNN: Priviţi în jurul meu. Merg prin centrul oraşului Houston şi puteţi vedea că sunt înconjurată de apă.

Autorităţile spun că problemele abia acum încep.

Greg Abbott - guvernatorul statului Texas: Texanii trebuie să fie pregătiţi pentru mai multe ploi, ocazional ploi foarte puternice. Cel mai probabil, vor fi precipitaţii istorice, dacă nu unele care vor depăşi recordurile.

Statul Texas şi-a mobilizat toate forţele disponibile şi va primi ajutor şi ajutor din partea guvernului federal.

Greg Abbott - guvernatorul statului Texas: Am activat 3.000 de militari ai gărzilor naţionale şi statale. Aceştia au la dispoziţie 500 de vehicule, 6 adăposturi şi 14 aeronave.

O fotografie cu un azil de bătrâni inundat şi cu mai multe persoane care stăteau neputincioase în apă a scandalizat opinia publică. Vârstnicii au fost evacuaţi până la urmă cu elicopterul, la câteva ore după ce imaginea a devenit virală pe Twitter.

Reclasificat drept furtună tropicală, Harvey ar putea provoca pagube de miliarde de dolari. Se adaugă aici, în afara caselor şi maşinilor distruse, şi pierderile provocate de întreruperea activităţii petroliere din Golful Mexicului, întreruperea electricităţii în 300 de mii de case şi anularea a mii de curse aeriene.

Iată și o galerie foto cu imagini © Guliver/Getty Images care arată urmările uraganului în Houston și Rockport (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte):

15

Marți, preşedintele Donald Trump va merge în Texas ca să vadă cât de mare dezastrul. Cele mai mari probleme par a fi în oraşul Houston, cel mai mare din Texas, şi în zonele din jur.