Trump le-ar fi dezvăluit rușilor informațiile top secrete obținute de Israel din calculatoarele jihadiștilor ISIS

Data publicării:
trump lavrov kisliak biroul oval
Donald Trump discuță în Biroul Oval cu Serghei Lavrov și ambasadorul Kiskiak (2017) Foto;: Ministerul de Externe al Rusiei

Informațiile secrete pe care Donald Trump le-a dezvăluit oficialilor ruși, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, ar fi fost obținute de hackerii israelieni care au spart mai multe calculatoare ale jihadiștilor Statului Islamic, relatează The New York Times.

Publicația citează înalți oficiali americani care susțin că hackerii guvernului israelian reușiseră să spargă mai multe calculatoare aparținând unei celule de fabricanți de bombe ai Statului Islamic, în urmă cu câteva luni.

Informațiile obținute arătau că jihadiștii pregăteau mai multe bombe care să treacă nedetectate la controlalele de pe aeroporturi și care semănau cu niște baterii de laptop.

Acesta ar fi motivul pentru care Statele Unite au susținut ideea implementării unei interdicții a laptopurilor la bordul avioanelor care intră în SUA.

Informațiile secrete obținute de israelieni ar fi fost dezvăluite ambasadorului rus Sergei Kislyak și ministrului rus de Externe Sergei Lavrov de către Donald Trump, deși oficialii israelieni rugaseră autoritățile Statelor Unite să fie grijulii cu aceste informații. Îngrijorările Israelului sunt legate și de faptul că Rusia ar putea da mai departe informațiile Iranului.

Un oficial israelian citat de New York Times susține că le-au fost confirmate "cele mai mari temeri" după ce Trump le-a dezvăluit rușilor aceste informații, care ar putea periclita nu numai relațiile dintre SUA și Israel, dar și acoperirea celor infiltrați în gruparea teroristă Stat Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri