Trump, primul preşedinte american declarat rasist de camera inferioară a Congresului

Data publicării:
President Trump Holds A Cabinet Meeting At The White House
Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Camera inferioară a Congresului american, majoritar democrată, a adoptat marţi o moţiune condamnând „comentariile rasiste” ale preşedintelui Donald Trump, o acuzaţie pe care a respins-o, continuând, totuşi, să atace violent patru alese democrate provenite din rândul minorităţilor, notează AFP, citat de Agerpres.

„Camera Reprezentanţilor condamnă ferm comentariile rasiste ale preşedintelui Donald Trump legitimând şi accentuând frica şi ura noilor americani şi persoanelor de culoare”, potrivit textului pentru care au votat, de asemenea, patru aleşi republicani.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, liderul de la Casa Albă a îndemnat duminică mai multe alese democrate din Congresul american să se „întoarcă” de unde au venit în loc să critice Statele Unite.

A doua zi, el a insistat că respectivele legislatoare „urăsc” America şi că, „dacă nu le place în SUA, n-au decât să plece”.

„Din punctul meu de vedere, dacă îţi urăşti ţara, dacă nu eşti fericit aici, poţi să pleci”, a declarat Trump la un eveniment la Casa Albă consacrat industriei.

„Dacă nu eşti fericit în SUA, dacă te plângi tot timpul, e foarte simplu: poţi pleca”, a spus liderul de la Casa Albă, atrăgând aplauzele unei părţi din public. „Pot să plece chiar acum. Nu ştiu cine-o să le simtă lipsa”, a adăugat el.

„Nu-mi fac griji pentru că mulţi sunt de acord cu mine”, a menţionat Trump, care a admis totodată „e posibil” să greşească, dar „alegătorii vor decide”.

Marţi, Donald Trump le-a cerut aleşilor partidului său să nu cadă în „capcana” întinsă, potrivit lui, de adversarii săi democraţi.

„Aceste tweet-uri nu au fost rasiste. Nu există picătură de rasism în mine!”, a afirmat, evocând atacurile sale avându-le ca ţintă pe Alexandria Ocasio-Cortez (New York), Ilhan Omar (Minnesota), Ayanna Pressley (Massachusetts) şi Rashida Tlaib (Michigan).

Fidel strategiei sale de alimentare a controverselor pe care el însuşi le-a creat, miliardarul republican a avut grijă să repete mesajul transmis în ajun la adresa a patru alese democrate: „Ţara noastră este liberă, frumoasă şi prosperă. Dacă urâţi această ţară sau nu sunteţi fericiţi aici, puteţi pleca!”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Cu apropierea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, Trump pare mai decis ca oricând să consolideze baza sa electorală - predominant albă - şi să facă totul pentru a alimenta diviziunile în rândul adversarilor politici.

Trump ştie că poate conta pe sprijinul liderilor republicani din Congres.

Pentru că, deşi aleşi ai Partidului Republican au denunţat ocazional tweeturi prezidenţiale, ei sunt, în general, foarte prudenţi în criticile lor faţă de cel care va fi - cu excepţia unei surprize de proporţii - candidatul lor în 2020.

Nu este prima oară când Trump aruncă insulte rasiste pe Twitter. În urmă cu o săptămână Trump posta pe Twitter un mesaj în care se numea pe sine „chipeş”, „deştept” şi „un adevărat geniu stabil” şi îi insulta pe contracandidaţii săi democraţi în cursa pentru Casa Albă din 2020. Preşedintele american îi numea atunci pe Joe Biden „somnoros” şi o ataca pe senatoarea Elizabeth Warren, care s-a declarat ca fiind de origine nativ-americană, cu o insultă rasială: „Pocahontas”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri