Submarinele nucleare americane revin în porturile sud-coreene pentru prima oară în 30 de ani

Data publicării:
Yoon suk-yeol strânge mâna lui Joe Biden
Președintele sud-coreean, Yook Suk-yeol, a mers la Washington, miercuri, și s-a întâlnit cu președintele Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Statele Unite și Coreea de Sud și-au reafirmat alianța, miercuri, în timpul vizitei președintelui sud-coreean,Yoon Suk-yeol, la Washington. Joe Biden a anunțat, de asemenea, că submarinele nucleare americane vor relua vizitele în porturile sud-coreene din nou, după 30 de ani, ca urmare a creșterii semnificative a riscului de conflict cu regimul nord-coreean, relatează The Guardian.

Cei doi președinți au spus că un posibil atac nuclear nord-coreean va primi un răspuns rapid, copleșitor și decisiv”. Președintele sud-coreean a menționat explicit că răspunsul va include și folosirea armelor nucleare americane.

Avertismentul pentru regimul Kim vine după ce Yoon și Biden au transmis un comunicat comun pentru marcarea celei de-a 70-a aniversări a alianței dintre cele două țări.

Un atac nord-coreean împotriva SUA sau partenerilor săi este inacceptabil și va rezulta în sfârșitul oricărui regim a făcut acest lucru”, a spus președintele american.

Am autoritate absolută, singura autoritate, de a lansa o armă nucleară, dar această declarație înseamnă că ne vom consulta cu aliații noștri dacă e nevoie de vreo acțiune”, a continuat Biden.

Coreea de Sud ar vrea să-și dezvolte propriul arsenal nuclear

Vizita lui Yoon la Washington vine într-o perioadă de nervozitate tot mai mare cu privire la arsenalul nuclear nord-coreean. Din cauza belicozității tot mai accentuate a regimului de la Phenian, guvernul de la Seul este presat să-și dezvolte propriul arsenal nuclear.

Administrația Biden încearcă să-i asigure pe sud-coreeni de angajamentul american față de alianță, pe fondul semnelor că Nordul avansează rapid în programele sale militare, în ciuda sancțiunilor care durează de ani de zile.

Îngrijorările cu privire la Nord au declanșat în Sud o dezbatere publică majoră legată de dezvoltarea de arme nucleare. Conform ultimelor sondaje, o majoritate a sud-coreenilor susțin ideea dezvoltării propriului arsenal nuclear, ca formă de apărare și descurajare a intențiilor regimului din Nord.

Sudul a renunțat la programul său nuclear în urmă cu 50 de ani, când a semnat Tratatul de Non-Proliferare Nucleară, iar oficialii de la Washington speră ca lucrurile să rămână la fel. Americanii se tem că peninsula coreeană ar putea deveni centrul unei noi și periculoase curse a înarmării, dacă guvernul de la Seul decide să-și reia programul nuclear.

Pentru a demonstra angajamentul american față de Coreea de Sud, Joe Biden a anunțat că submarine înarmate cu arme nucleare vor vizita din nou porturile sud-coreene, ca măsură de descurajare pentru regimul de la Phenian. Astfel de vizite nu au mai fost făcute din 1991.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri