Succesiune problematică în Tanzania după moartea președintelui Magufuli: „Următoarele 48 de ore sunt cruciale”

Data publicării:
Bărbat care citește un ziar, pe a cărui primă pagină este anunțată moartea președintelui tanzanian, John Magufuli
Un bărbat din Tanzania citește un ziar local în care se anunță moartea președintelui John Magufuli pe prima pagină. Foto: Getty Images

Tanzania se confruntă cu o succesiune problematică după moartea președintelui acestei țări, John Magufuli, un înfocat adept al teoriilor conspirației despre coronavirus, care dispăruse din spațiul public de 18 zile și despre care se crede că ar fi murit de fapt după ce s-a infectat cu coronavirus.

Un lider al opoziției din țară a cerut ca vicepreședinta în funcție, Samia Suluhu Hassan, să fie învestită cât mai repede în funcția prezidențială, argumentând că prin acest lucru se va evita un vid constituțional și se vor preveni incertitudinile, relatează Reuters.

La peste 15 ore de la anunțarea decesului lui Magufuli, nu fusese încă stabilită nicio procedură de succesiune sau de învestire în funcție a viitorului președinte. Partidul de guvernământ a anunțat, totuși, că va avea loc în întrunire specială a comitetului său central, sâmbătă.

Moartea lui Magufuli, prima a unui șef de stat tanzanian în funcție, deschide posibilitatea ca țara să aibă pentru prima oară o femeie în funcția de președinte – constituția prescrie că vicepreședintele devine președintele țării în această situație și continuă restul de mandat al predecesorului. Mandatul lui Magufuli a început anul trecut și ar urma să se termine în 2025.

După consultări cu partidul său, noul președinte ar trebui să propună și un nou vicepreședinte, care să fie confirmat cu votul a cel puțin 50% dintre parlamentari.

O sursă din sectorul economic al țării spune că „Următoarele 48 de ore sunt cruciale, va fi incertitudine. Unii vor vrea să îi epureze oamenii lui Magufuli, dar având în vedere cât de bine au fost restructurate serviciile de informații, acest lucru nu va fi prea ușor”.

„Buldozerul” Magufuli era un înfocat coronasceptic și un cunoscut conspiraționist

Poreclit „Buldozerul”, din cauza reputației sale și obiceiului de a își menține politicile controversate în ciuda opoziției, Magufuli a fost criticat la nivel internațional pentru metodele sale autoritare de a conduce țara.

Magufuli a fost, de asemenea, un coronasceptic extrem de vocal care i-a îndemnat pe tanzanieni să nu poarte măști de protecție și a spus că vaccinurile împotriva coronavirusului sunt o „conspirație occidentală”.

Patru persoane au fost arestate de poliţia din Tanzania sub suspiciunea că ar fi răspândit pe rețelele de socializare zvonuri potrivit cărora președintele John Magufuli este bolnav. Oficialii guvernului au negat în acel moment informațiile, iar vicepreședintele Samia Suluhu Hassan a declarat că președintele muncește din greu.

În ciuda numeroaselor solicitări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tanzania nu a publicat nicio statistică privind cazurile din luna mai, când a înregistrat 509 de infecţii. Nu există un program de testare cunoscut şi oficialilor din domeniul sănătăţii li s-a interzis să menţioneze virusul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Cum se explică violențele recente ale extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...