Talibanii controlează 65% din teritoriul Afganistanului şi au cucerit deja 7 capitale de provincie

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0626421735
Talibani în oraşul Kunduz, capitală provincială a Afganistanului cu 300.000 de locuitori. Foto: Profimedia Images

Talibanii controlează în acest moment 65% din suprafaţa Afganistanului şi ameninţă să cucerească alte 11 capitale de provincie, fapt care ar putea duce la tăierea legăturilor dintre Kabul şi forţele guvernamentale din nordul ţării, a declarat un înalt oficial UE pentru Reuters. Concomitent, talibanii au cucerit marţi capitala provinciei Farah din vestul Afganistanului, a şaptea în mai puţin de o săptămână, au confirmat surse citate de dpa şi AFP.

„În această după-amiază, talibanii au intrat în oraşul Farah după o luptă scurtă cu forţele de securitate. Ei au ocupat biroul guvernatorului şi cartierul general al poliţiei. Forţele de securitate s-au retras spre o bază a armatei”, a declarat consiliera provincială Shahla Abu Bakr, potrivit AFP.

Farah este al şaptea oraş important, capitală de provincie în Afganistan, care a căzut în mâinile militanţilor în mai puţin de o săptămână.

Militanţii talibani controlează acum clădiri guvernamentale cheie, printre care biroul guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi închisoarea centrală din provincie, potrivit parlamentarului Abdul Nasri Farahi şi consilierei provinciale Shahla Abu Bakr, informează Agerpres.

De asemenea, insurgenţii se apropie de oraşul Mazar-e-Sharif, capitala provinciei Balkh, din nordul ţării.

Doi oficiali locali au declarat că situaţia securităţii s-a deteriorat în al patrulea oraş afgan ca mărime, ce are o populaţie de peste o jumătate de milion de locuitori.

Conform Reuters, strategia talibanilor pare să fie cucerirea zonelor din nord, laolaltă cu principalele puncte de trecere a frontierei din nord, vest şi sud, şi să se apropie apoi de Kabul.

Talibanii şi-au consolidat controlul duminică în nordul Afganistanului, cucerind alte trei capitale de provincii, între care marele oraş Kunduz, într-o amplă ofensivă căreia armata afgană pare incapabilă să-i facă faţă.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri