Talibanii redeschid universităţile din Afganistan, dar nu spun dacă studentele vor putea reveni la cursuri

Data publicării:
O draperie îi desparte pe studenți de studente într-o universitate din Afganistan.
O draperie îi desparte pe studenți de studente într-o universitate din Afganistan. Foto: Profimedia Images

Universităţile publice din Afganistan, închise după ce talibanii au revenit la putere în august, vor fi redeschise în februarie, a anunţat ministrul pentru învăţământul superior din guvernul taliban. Acesta nu a precizat, însă, dacă studentelor li se va permite să revină la cursuri. Până acum, talibanii au redeschis liceele doar pentru băieţi, informează Reuters.

Universităţile din provinciile cu climă mai călduroasă vor fi redeschise pe 2 februarie, iar cele din zonele mai reci pe 26 februarie, a precizat ministrul Shaikh Abdul Baqi Haqqani, în timpul unei conferinţe de presă la Kabul. El nu a spus ce aranjamente vor fi făcute, sau dacă acestea vor exista, pentru studente.

Înainte de aceasta, oficiali talibani au dat de înţeles că fetele ar putea frecventa cursurile în clase separate.

Până acum, guvernul taliban a redeschis liceele doar pentru băieţi, în cea mai mare parte a ţării. Unele universităţi private au fost şi ele redeschise, însă în multe cazuri studentele nu au putut reveni în sălile de curs.

Guvernele occidentale au inclus educaţia fetelor printre cererile pe care le-au adresat talibanilor, în condiţiile în care aceştia din urmă caută mai mult sprijin pe plan internaţional şi dezgheţarea activelor afgane din străinătate, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan pe 15 august 2021, după retragerea forţelor internaţionale din această ţară.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri