Trei femei aparținând unei minorități etnice au fost împușcate pe o plajă

Data actualizării: Data publicării:
pistol airsoft
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Trei femei din etnia garifuna au fost împușcate pe o plajă din Travesia, la Puerto Cortés, relatează AFP. 

Comisia naţională pentru drepturile omului din Honduras (CONADEH) a denunţat duminică uciderea a trei femei din minoritatea garifuna în regiunea Caraibelor, scrie Agerpres. „Am aflat cu titlu preliminar că, duminică, trei femei din etnia garifuna au fost găsite împuşcate pe o plajă din Travesia, la Puerto Cortés”, a declarat într-un comunicat responsabila CONADEH, Blanca Izaguirre.

Potrivit raportului organizaţiei, „cele trei femei stăteau pe malul mării când au apărut mai mulţi indivizi puternic înarmaţi şi le-au împuşcat fără să scoată un cuvânt”. Minoritatea garifuna face parte dintr-un grup etnic descendent din africani şi popoarele indigene din Caraibe.

Organizaţia pentru drepturile omului estimează că peste 7.500 de femei şi-au pierdut viaţa „în circumstanţe violente" în Honduras între 2002 şi 2022, dintre care 300 în cursul anului 2022. În 2023, 17 femei au fost ucise până în prezent, inclusiv cele trei femei executate duminică.

Potrivit responsabilei CONADEH, un alt incident violent a avut loc în noaptea de 11 ianuarie, când un tânăr a fost găsit împuşcat în apropierea unei porţi a palatului prezidenţial din Tegucigalpa, „în circumstanţe care nu au fost încă lămurite de autorităţi”. Blanca Izaguirre a spus că „regretă” că în Honduras „există o lipsă totală de respect pentru viaţa oamenilor” şi a cerut autorităţilor să ia măsuri pentru a se asigura că cei vinovaţi sunt pedepsiţi.

Hondurasul înregistrează cea mai mare rată a omuciderilor din America Centrală, cu 35,79 omucideri la 100.000 de locuitori în 2022, reaminteşte AFP.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri