Trimiși de Putin la război, rușii au început să cumpere cărți despre Germania nazistă și al Doilea Război Mondial

Data publicării:
oameni in librarie
Trimiși de Putin la război, rușii au început să cumpere cărți despre Germania nazistă și al Doilea Război Mondial. FOTO: Profimedia Images

Rușii cumpără din ce în ce mai mult cărți despre Germania nazistă și al Doilea Război Mondial după ordinul de mobilizare „parțială” dat de Putin pentru războiul din Ucraina.

Vânzările de cărți despre cel de-al Doilea Război Mondial au crescut cu 20%, deși, vânzările de carte au scăzut la nivel național, a scris marți cotidianul Kommersant care a analizat statistici ale librăriilor și editurilor de top. 

„Literatura care surprinde direct evenimentele actuale nu a fost încă scrisă și nu va fi scrisă în curând, așa că oamenii caută intuitiv epoci istorice cu experiențe aparent corelate”, a declarat criticul de literatură Galina Yuzefovich pentru Kommersant. „Oamenii încearcă să găsească o metaforă sau o paralelă  convingătoare care să le permită să înțeleagă ceva despre ce se întâmplă azi.”, a adăugat ea pentru The Moscow Times.

După anunțul de mobilizare al lui Putin din 21 septembrie, vânzările cărții „Războiul german: o națiune sub arme, 1939-1945” de Nicholas Stargardt, care descrie modul în care cetățenii germani au perceput războiul, au crescut de cinci ori, a anunțat un lanț de librării. O librărie online a comunicat că a înregistrat o creștere de șaptesprezece ori a vânzărilor cărții lui Stargardt. 

Editura Alpina a transmis că a înregistrat o creștere cu 40% a vânzărilor cărții intitulate „Spune da vieții: orice s-ar întâmpla”, a lui Viktor Frankl, care descrie experiența psihologică de a fi într-un lagăr de concentrare. Vânzările de copii digitale ale cărții au fost în septembrie de 3,7 ori mai mari. 

Anunțul lui Putin privind mobilizarea „parțială” la nivel național a stârnit proteste în mai multe regiuni ale țării și a dus la un val masiv de emigrare. Desfășurarea haotică a campaniei de mobilizare l-a forțat pe Putin să recunoască „greșeli” în acest proces.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri