Trudeau critică protestul șoferilor de camion din Canada: „Blocajele sunt inacceptabile” şi o ameninţare pentru economie

Data publicării:
mai multe camioane blocheaza o strada din ottawa
Protestul șoferilor de camion din Canada. Foto: Profimedia

Premierul canadian Justin Trudeau spune că „blocajele sunt inacceptabile şi au un impact negativ asupra economiei canadiene, în a 13-a zi a unei mişcări de contestare a măsurilor sanitare din ţară, prin care mii de șoferi de camion au blocat capitala și mai multe rute importante.

Blocajele, manifestaţiile ilegale sunt inacceptabile şi au un impact negativ pentru comerţul nostru, producătorii noştri, a spus şeful guvernului în faţa deputaţilor.

Trebuie să facem totul pentru a le pune capăt, a insistat Justin Trudeau.

Numită iniţial Convoiul libertăţii, mişcarea viza la origine să protesteze faţă de decizia de a obliga, de la jumătatea lunii ianuarie, şoferii de camion să se vaccineze anti-COVID pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi împotriva guvernului, relatează AFP, citată de Agerpres.

De trei zile, protestatarii au blocat şi Podul Ambassador care face legătura între oraşul Windsor din Canada şi Detroit din Statele Unite.

Acest pod este esenţial pentru industria auto, dar şi pentru spitalele americane care angajează multe asistente canadiene: pe el trec zilnic aproximativ 40.000 de persoane şi mărfuri în valoare de 323 de milioane de dolari americani.

La mii de kilometri depărtare, manifestanţii au blocat din nou punctul de trecere a frontierei din Coutts, Alberta (vest), precum şi zona din jurul parlamentului din Winnipeg, provincia Manitoba (centru).

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri