Turcia „nu cere niciodată autorizaţie”, înainte de a lansa o operaţiune militară în Siria (ministrul de Externe)

Data publicării:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, flanked by Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, cu steagul turciei pe fundal
Turcia amenință cu o intervenție militară în Siria, împotriva milițiilor kurde. Foto: Profimedia

Turcia „nu cere niciodată autorizaţie”, indiferent cui, înainte de a lansa o operaţiune militară în Siria, a avertizat joi ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu. Turcia ameninţă cu o operaţiune militară în Siria împotriva milițiilor kurde și încearcă să obțină sprijinul Iranului și Rusiei. 

„Putem schimba idei, dar nu am cerut niciodată şi nu vom cere niciodată o autorizaţie pentru operaţiunile noastre militare împotriva terorismului”, a spus şeful diplomaţiei turce, citat de AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unui summit tripartit cu Iran şi Rusia, desfăşurat marţi la Teheran, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu o operaţiune militară turcă în Siria încă din luna mai, a afirmat că se bazează pe „sprijinul Rusiei şi al Iranului în lupta contra terorismului”.

Însă liderii rus şi iranian s-au pronunţat împotriva oricărei operaţiuni în nord-estul Siriei, care ar aduce prejudicii regiunii.

Începând din 2016, Turcia a lansat trei operaţiuni militare de anvergură în Siria vizând miliţiile şi organizaţiile kurde. La începutul lui 2020, armata turcă a iniţiat o ofensivă împotriva forţelor regimului sirian.

O parte a nordului Siriei este controlată de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria şi care este considerată de Ankara ca provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK este clasificat drept organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri