Ucraina își retrage cei 40 de militari din Kosovo. Aceștia făceau parte din trupele de menținere a păcii KFOR

Data publicării:
ucraineni kfor
Ucrainenii își retrag militarii din KFOR. Foto: Twitter/KFOR

Ucraina şi-a rechemat în ţară contingentul de militari care au participat la misiunea KFOR (Forţa internaţională de menţinere a păcii in Kosovo sub egida NATO), a relatat miercuri agenţia de presă ucraineană RBC.ua, citând un comunicat al Comandamentului forţelor unificate ale armatei ucrainene.

La ora actuală, Ucraina dispune de un contingent de 40 de militari în Kosovo, indică textul, care menţionează că autorităţile ucrainene au început să ia măsuri pentru readucerea acestora în ţară, realtează Agerpres.

Retragerea contingentului ucrainean din cadrul KFOR are la bază decretul emis de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la 7 martie 2022 (nr.114) cu privire la rechemarea contingentului naţional şi a personalului aferent care participă la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi securităţii.

„Rechemarea contingentului naţional înseamnă încetarea temporară a participării noastre la KFOR”, au menţionat surse din cadrul comandamentului citat.

În martie, preşedintele Volodimir Zelenski i-a rechemat în ţară pe toţi militarii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume pentru ca aceştia să se alăture forţelor armate ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse pe care Kremlinul a declanşat-o în 24 februarie în Ucraina.

Retragerea trupelor din Kosovo are loc într-un context complicat în Balcani. Situaţia în nordul Kosovo a escaladat la sfârşitul lunii iulie, unde etnicii sârbi au blocat drumurile în semn de protest faţă de o decizie a guvernului de la Pristina privind schimbarea plăcuţelor auto şi a documentelor sârbeşti cu unele emise de autorităţile din Kosovo.

După incidentele de duminică seara de la graniţa dintre Serbia şi Kosovo, oficialii de la Pristina au decis amânarea cu 30 de zile a punerii în practică a deciziei, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

La începutul acestei săptămâni, un deputat ucrainean a declarat că dacă Serbia invadează Kosovo, Ucraina este gata să acționeze cu trupe.

Citește și KFOR, forța internațională desfășurată în Kosovo, este gata să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri