UE modifică sancțiunile împotriva Rusiei pentru a permite tranzacții petroliere cu țări terțe

Data publicării:
Petrolier rusesc pe ocean.
Petrolier rusesc pe ocean. Foto: Profimedia Images

Companiile ruse de stat Rosneft și Gazprom vor putea livra petrol către țări terțe, după ce sancțiunile Uniunii Europene au fost ajustate pentru a limita riscurile la adresa securității energetice globale, relatează Reuters.

Marile case de comerț precum Vitol, Glencore și Trafigura, precum și marile companii petroliere precum Shell și Total, nu au mai tranzacționat petrol rusesc pentru terțe părți, invocând sancțiunile UE, inclusiv restricții privind asigurările.

Achizițiile de țiței rusesc maritim de către companiile UE și exportul acestuia în țări terțe sunt permise, dar în temeiul modificărilor aduse sancțiunilor împotriva Rusiei, care au intrat în vigoare vineri, plățile legate de astfel de transporturi mai sunt interzise.

„În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică în întreaga lume, UE a decis să permită tranzacții cu anumite entități deținute de stat pentru produse agricole și transportul de petrol către țări terțe”, a anunțat UE.

Surse din cadrul caselor de comerț au declarat pentru Reuters că restricțiile UE ar fi făcut ca China și India să cumpere petrol prin intermediul unor comercianți privați mai mici, iar comerțul rusesc cu petrol să migreze în zone gri, cu asigurări slabe împotriva accidentelor și cu transport asigurat cu nave mai vechi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri