Sari la conținut

Acordul UE-Canada, discutat astăzi

Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada va fi discutat marți, la Luxemburg, de către miniştrii responsabili de comerţ ai ţărilor membre UE. Înţelegerea ar trebui semnată până la finalul acestei luni, dar există în continuare tensiuni. România a spus că se va opune, dacă Guvernul de la Ottawa nu va elimina vizele pentru cetăţenii români.

viza visa waiver facebook

Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni ai UE care nu pot intra liber pe teritoriul Canadei.  Ambele țări au amenințat că vor bloca ratificarea acordului, care ar aduce importante avantaje economice pentru ambele tabere, dacă vizele nu sunt ridicate. 

Un parlament național ar putea să refuze să ratifice acordul iar votul său ar avea efectul unui veto.

Acordul dintre Canada și blocul comunitar ar trebui semnat la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unui summit la care este invitat și premierul Justin Trudeau.

Canada renunță la vizele pentru bulgari treptat

Premierul Justin Trudeau i-a promis ministrului de Interne de la Sofia, într-o convorbire telefonică, că Bulgaria va scăpa treptat de vizele pentru Canada de la 1 mai 2017. Într-o primă fază, cei care vor putea intra liber în ţara nord-americană vor fi cetăţenii bulgari care au viză de Statele Unite, cei care au mai intrat în Canada până acum şi oamenii de afaceri.

Vizele pentru toți bulgarii ar urma să fie ridicate total până la sfârşitul anului viitor, însă, termenul s-ar putea prelungi până la 1 mai 2018.

Cât despre România, premierul Dacian Cioloş a spus acum două săptămâni că a primit asigurări de la omologul său canadian că va veni cu o propunere în privinţa vizelor.