Angela Merkel merge mai departe. Conservatorii obţin 41,5% din voturi

Data publicării:
angela merkel mfax-6

Conservatorii Angelei Merkel (CDU-CSU) au obţinut majoritatea în Bundestag la alegerile legislative de duminică, marcând un triumf istoric. Cancelarului i se deschide astfel drumul către cel de-al treilea mandat, performanţă egalată doar de doi predecesori ai săi: Konrad Adenauer şi Helmuth Kohl. Totodată, Angela Merkel este singurul lider al unei mari ţări europene care a fost reales după criza economică. Creştin-democraţii nu au obţinut însă majoritatea absolută. Potrivit rezultatelor oficiale, au fost votaţi de 41,5% dintre alegători şi vor fi nevoiţi să formeze o coaliţie, cel mai probabil cu social-democraţii (SPD).

În mijlocul suporterilor şi al colegilor de partid care au dansat de bucurie, Angela Merkel a mulţumit tuturor celor care au contribuit la remarcabilul triumf. „Mulţumesc tuturor colaboratorilor care au făcut posibilă îndeplinirea misiunii mele de cancelar. Am traversat împreună un an dificil. De asemenea, îi mulţumesc soţului meu, care a avut multe de îndurat”, a spus Angela Merkel.

În Bundestag, conservatorii mai aveau nevoie de doar două mandate pentru a deţine majoritatea absolută. Chiar şi aşa, procentul de 41,5% din voturi este cel mai bun rezultat înregistrat de Uniunea Creştin-Democrată după unificarea celor două Germanii.

Triumful Angelei Merkel reconfirmă statutul său de cea mai puternică femeie din lume. Recompensată de alegători pentru felul în care a condus Germania în vreme de criză, Angela Merkel a promis încă patru ani de succese. Rigoarea care o caracteriezează şi-a spus însă din nou cuvântul. „Astăzi vom sărbători, dar de mâine trecem din nou la muncă.

Potrivit rezultatelor oficiale, coaliţia CDU-CSU, condusă de cancelarul german, a obţinut 41,5% din voturi, social-democraţii lui Peer Steinbruck - 25,7%, în timp ce ecologiştii au întrunit 8,4% din sufragii. Cu 4,8%, liberal-democraţii, aliaţi tradiţionali ai Angelei Merkel, au ratat intrarea în Parlament pentru prima oară în ultimii 65 de ani. Veşti mai bune au fost pentru stânga radicală, care şi-a asigurat 60 de locuri în Camera Inferioară a Legislativului, cu 8,6% din sufragii.

Prezenţa la vot a fost de 71,5%, ceva mai bună decât cea de 70,8% înregistrată în 2009.

Conservatorii vor începe negocierile de formare a unei coaliţii cu social-democraţii, adversarii lor tradiţionali, sau cu ecologiştii.

Liderul SPD, oponentul Angelei Merkel, şi-a exprimat dezamăgirea: „Nu am obţinut rezultatul pe care ni l-am dorit. Am obţinut un rezultat mai bun decât cel din 2009, dar nu rezultatul care ne-ar putea ajuta să realizăm ceea ce aveam de gând”, a spus Peer Steinbrueck.

Indiferent care va fi configuraţia noului guvern, Angela Merkel va putea să continue fără probleme politicile sale economice de consolidare a zonei euro, axate pe două principii: solidaritate şi austeritate.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri