Avertisment ECDC: Țările UE să impună restricții mai stricte, nu să le relaxeze, din cauza mutaţiilor mai contagioase

Data actualizării: Data publicării:
Oraș din Belgia
Belgienii adoptă un set strict de reguli în perioada sărbătorilor de Crăciun. Foto: Guliver/GettyImages

Mutaţiile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia ale virusului SARS-CoV-2 reprezintă un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, avertizează Centrul European pentru Controlul Bolilor. Organismul european îndeamnă statele UE să impună restricții mai stricte, nicidecum să le relaxeze pe cel eaflate în vigoare, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

„Pe baza noilor informaţii, riscul asociat cu pătrunderea şi răspândirea în comunitate a variantelor (de coronavirus) problematice a crescut la ridicat/foarte ridicat”, faţă de nivelul ridicat din evaluarea riscurilor epidemice întocmită în decembrie, notează ECDC într-un raport de actualizare a acestei evaluări.

„Mesajul esenţial este de pregătire a unei sporiri rapide a rigorii măsurilor (antiepidemice) în săptămânile următoare pentru a proteja capacităţile sanitare, precum şi de accelerare a campaniilor de vaccinare”, le transmite ECDC guvernelor europene.

La fel ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ECDC îndeamnă în plus aceste guverne să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

Mai mult, organismul european „recomandă statelor membre să fie prudente înainte de a relaxa” restricţiile antiepidemice, întrucât vor mai trece câteva luni până când „populaţiile responsabile pentru transmiterea (virusului) vor fi vaccinate”.

„Având în vedere dovezile contagiozităţii semnificativ mai ridicate ale noilor variante (ale coronavirusului) care stârnesc îngrijorare, autorităţile naţionale ar trebui mai degrabă să ia măsuri încă şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte”, subliniază ECDC, avertizând în plus statele UE că ar trebui să se pregătească pentru un număr mai mare de pacienţi în spitale.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri