Sari la conținut

Băsescu îl contrazice pe Iohannis pe tema Declarației de la Roma

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris duminică, pe Facebook, că „Declaraţia de la Roma” adoptată la Summitul aniversar al UE a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune „ritmuri diferite”, astfel că Germania, Franţa şi Olanda vor da direcţia, iar celelalte state membre vor fi libere să o urmeze „dacă vor sau dacă pot”.

Klaus Iohannis si Traian Basescu, la ceremonia de investire de la CCR - presidency.ro

Foto: presidency.ro

„Doar cei care au un RITM BUN. Să nu ne facem iluzii, Declaraţia de la Roma a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune, de ieri, ritmuri diferite” Nucleul dur al UE, Germania - Franţa - Olanda, va da direcţia şi ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”, a precizat fostul preşedinte.

Băsescu a ţinut să menţioneze că liderii politici din România au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă.

„Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al ritmurilor diferite este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcţie vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte”, a completat el.

Fostul preşedinte a mai spus că ar fi păcat să constatăm, peste zece ani, că un grup de state care au avut „un ritm bun” anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei.

„Ar fi păcat să constatăm cu surprindere peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei”, a conchis Traian Băsescu. 

Liderii europeni au semnat sâmbătă o declaraţie de unitate în speraţa reînnoirii angajamentului european. Declarația a fost semnată la Roma, în Piaţa Capitoliului, în acelaşi loc unde cele şase ţări fondatoare au semnat în urmă cu şase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene şi a UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că în cadrul summit-ului aniversar al UE a fost adoptată Declaraţia de la Roma şi a dispărut sintagma „Europa cu două sau mai multe viteze” deoarece niciun lider european nu îşi doreşte să se facă paşi înapoi, ci vrea o Uniune „mai puternică, care face faţă mai bine crizelor”.

(sursa: News.ro)