Bernie Ecclestone, patronul Formulei 1, va plăti 100 de milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare

Data publicării:
299259 299259 Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone a făcut o înţelegere financiară cu statul german, iar procurorii din Munchen au fost de acord cu acest lucru. Presa internațională anunță că afaceristul va achita cele 100 de milioane de euro landului Bavaria însă a cerut ca acești bani să fie învestiți în construirea unei piste de Formula 1. Un comunicat de presă oficial va fi dat publicității în zilele următoare scriu jurnaliștii britanici.

„Am ajuns la o înțelegere și nu va avea loc nicio condamnare. Prezumția de nevinovăție va exista în continuare. Asta a fost condiția de bază înainte de începerea negocierilor” a declarat avocatul lui Ecclestone. Legea germană permite procurorilor să retragă acuzațiile în timpul unui proces dacă cele două părți ajung la o înțelegere și o sumă de bani e plătită către stat sau folosită în scop caritabil.

Procurorii germani au anchetat posibilitatea ca șeful Formulei 1 să fi dat în 2005 suma de 44 de milioane de dolari (35 de milioane de euro) drept mită unui funcționar al unei bănci, pentru ca acesta să subevalueze drepturile comerciale din Marele Circ care se aflau în posesia instituției financiare unde lucra.

Imediat, acestea au fost vândute către un fond de investiții contra unei sume totale de 839 de milioane de dolari. Banca deținea respectivele drepturi din 2002, când le preluase după falimentul grupului media patronat de Leo Kirch, care deținea pe atunci drepturile asupra Formulei 1.

Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, banca în cauză, a fost condamnat, în iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea către CVC Partners, scrie Digi Sport.

Banca germană a calculat că pierderea suferită în urma tranzacţiei care a avut loc în 2005 se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

În total, CVC a plătit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar în Formula One Group, acţiuni preluate de la Bernie Ecclestone şi de la BayernLB. După această tranzacţie, Bernie Eecclestone a fost păstrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, în calitate de preşedinte şi CEO al Formula One Group.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri