Boris Johnson scapă de o anchetă penală privitoare la un presupus conflict de interese

Data publicării:
boris johnson, premierul marii britanii
Foto: Guliver/Getty Images

Premierul britanic Boris Johnson nu va face obiectul unei anchete penale cu privire la subvenţii acordate unei femei de afaceri americane de care era apropiat, a anunţat joi Biroul independent pentru comportamentul poliţiei din Regatul Unit (IOPC), potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Acest caz, care a fost dezvăluit toamna trecută, a arătat legăturile strânse dintre liderul conservator britanic şi Jennifer Arcuri, fost manechin, devenită ulterior om de afaceri în domeniul tehnologiilor avansate. Arcuri a beneficiat de finanţări publice în perioada în care Boris Johnson a fost primar al Londrei (2008 - 2016) şi un acces privilegiat la misiuni oficiale în străinătate.

Boris Johnson a dezminţit că ar fi comis vreo ilegalitate şi a refuzat să confirme că a avut o legătură cu Jennifer Arcuri.

IOPC a fost sesizat pentru a evalua dacă în acest dosar se impune lansarea unei anchete penale contra fostului primar al Londrei.

După examinarea a ''900 de documente'' şi mesaje pe e-mail trimise timp de opt ani în legătură cu aceste suspiciuni, IOPC a estimat că nu trebuie deschisă o anchetă penală.

''Nu am găsit nicio dovadă care să indice că domnul Johnson ar fi influenţat virarea de fonduri de sponsorizare către domnişoara Arcuri sau că ar fi influenţat sau jucat un rol activ pentru a asigura participarea sa la misiuni comerciale'', a declarat într-un comunicat directorul general al IOPC, Michael Lockwood. În schimb, IOPC a estimat că există elemente care sugerează că oficialităţi care au luat decizii privind fondurile respective ''credeau că există o legătură apropiată între domnul Johnson şi domnişoara Arcuri, ceea ce le-a putut influenţa hotărârile''.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a salutat anunţul IOPC. ''Salutăm faptul că această plângere motivată politic a fost respinsă. Astfel de afirmaţii supărătoare legate de un comportament inacceptabil în exercitarea funcţiei au fost neadevărate şi nefondate'', a spus oficialul.

Acesta a adăugat că o analiză făcută de Agenţia guvernamentală de audit intern arată că pretenţiile susţinute de Partidul Laburist au fost false. ''Considerăm că această chestiune a fost o pierdere de timp pentru poliţie'', a menţionat purtătorul de cuvânt citat.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri