BP va renunța la pachetul de acțiuni pe care le deținea la compania petrolieră rusă Rosneft

Data actualizării: Data publicării:
Sondă de petrol
BP va renunța la pachetul de acțiuni pe care le deținea la compania petrolieră rusă Rosneft. Foto: Profimedia

BP anunță că urmează să renunțe la pachetul de 19,75% de acțiuni din compania petrolieră de stat rusă Rosneft, după „actul de agresiune” al Rusiei în Ucraina, potrivit BBC.

Gigantul petrolier britanic a fost supus unor presiuni venite din partea guvernului Regatului Unit pentru a face această mișcare, ca răspuns la invazia începută joi de armata rusă la ordinul lui Putin.

BP deține acțiuni în compania rusă din 2013.

Directorul executiv al BP, Bernard Looney, a demisionat „cu efect imediat” din consiliul de administrație Rosneft, la fel ca și colegul său, director nominalizat de BP, Bod Dudley.

Looney făcea parte din boardul Rosneft din 2020, alături de președintele companiei, Igor Sechin, un prieten apropiat și aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Agenția de știri PA a raportat că Looney a călătorit în Rusia chiar în octombrie, când a fost văzut la un eveniment alături de Putin, întrevedere pe care acesta a descris-o ulterior drept un „privilegiu”.

Ministrul Economiei și Energiei din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, a vorbit vineri cu șeful BP și i-a explicat îngrijorările guvernului britanic cu privire la expunerea companiei petroliere britanice alături de interesele Rusiei, a declarat un oficial.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri