Cea mai mare mină de litiu din Europa pentru bateriile mașinilor electrice nu va mai fi deschisă. Portugalia renunță la proiect

Data actualizării: Data publicării:
mașină electrică la încărcat
Mașinile electrice sunt puse în funcțiune de baterii reîncărcabile, care au ca material activ principal litiul. FOTO: Profimedia Images

Portugalia urmează să anuleze controversatul proiect de extracție a litiului din regiunea nordică Montalegre din cauza „lipsei de profesionalism” a companiei care trebuia să asigure lucrările de exploatare. Potrivit ministrului portughez al Mediului, firma care a câștigat contractul pentru lucrări în 2019, a prezentat un studiu „în mod clar insuficient” cu privire la impactul activității miniere asupra mediului înconjurător, motiv pentru care, contractul va fi desfăcut iar cea mai mare mina de litiu din Europa nu va mai fi deschisă, scrie Politico.

Pentru a respecta Acordul de la Paris, Uniunea Europeană va trebui, ca până în 2030, să reducă emisiile provenite de la autoturisme și autoutilitare cu mai multe de o treime față de cifrele din prezent. În acest sens, Bruxelles și statele membre individuale investesc milioane de euro în stimularea proprietarilor să treacă la vehicule electrice.

Mașinile electrice sunt puse în funcțiune de baterii reîncărcabile, care au ca material activ principal litiul, un mineral solid care se găsește în depozite de rocă și argilă.

Chiar dacă vehiculele electrice ar contribui la reducerea emisiilor, goana după o sursă constantă de litiu este o amenințare la adresa mediului înconjurător. Cu toate acestea, UE încearcă să își creeze un flux independent de materii prime esențiale, pentru a se asigura că nu mai depinde de țările terțe.

În prezent, blocul comunitar importă aproape tot litiul de care are nevoie iar Comisia Europeană estimează că cererea de litiu va crește de 18 ori până în 2030 și de 60 de ori până în 2050, ceea ce a declanșat o cursă alertă pentru deschiderea minelor în mai mule țări europene: Finlanda, Spania, Serbia, Republica Cehă, Austria și, de asemenea, Portugalia.

Portugalia renunță la proiectul de exploatare a litiului din Montalegre

Deși cele mai mari speranțe de litiu din Europa se aflau în Portugalia, unul dintre cele mai mari proiecte de extracție din această țară va fi anulat, a anunțat ministrul portughez al Mediului, Matos Fernandez.

Potrivit acestuia, LusoRecursos, compania licențiată pentru extracția litiului din regiunea nordică Montalegre, a dat dovadă de „lipsă de profesionalism” prin neprezentarea unui studiu care să arate cu adevărat care este impactul activității miniere asupra mediului înconjurător.

Informat despre această anulare bruscă a contractului, CEO-ul LusoRecursos, Ricardo Pinheiro, a declarat că va iniția un „frumos proces în instanță”.

LusoRecursos a susținut că din amplasament ar putea fi extrase până la 30 de milioane de tone de litiu care ar putea fi utilizate pentru a face totul, de la baterii pentru vehicule electrice, la infrastructura de stocare pentru energia regenerabilă.

Proiectul minier, pericol pentru agricultura din zonă

Proiectul de 500 de milioane de euro avea drept scop construirea unui complex masiv de prelucrare minieră în Montalegre, nordul Portugaliei. Schema presupunea nivelarea unui sit montan de 825 de hectare cu părți din noul proiect, situate la doar câțiva metri de casele localnicilor, ceea ce a stârnit un val de reacții din partea acestora.

„Proiectul minier ar fi distrus peisajul și ar fi făcut imposibilă agricultura aici”, este de părere coordonatorul Montalegre com Vida, grupul comunitar care s-a arătat împotriva exploatării din zonă.

Totodată, impactul proiectului asupra sectorului agricol ar fi pus, de asemenea, în pericol accesul local la subvențiile agricole europene, care sunt esențiale pentru supraviețuirea zonei.

O altă preocupare a localnicilor era legată de contaminarea apei din rezervorul aflat în apropierea sitului. „Cea mai mare parte din nordul Portugaliei bea apă care vine de aici; este șocant faptul că autoritățile naționale au luat în considerare acest lucru și au continuat”, spune un alt localnic.

Deși protestele împotriva proiectului minier au atras atenția națională, localnicii spun că autoritățile nu au ascultat și au permis schemei să avanseze în ciuda tuturor avertizărilor și pericolelor.

Compania LusoRecursos se apără: oamenii sunt dezinformați

Directorul companiei LusoRecursos respinge criticile aduse de localnici proiectului Montalegre, afirmând că aceștia sunt dezinformați în ceea ce privește posibilele consecințe ale exploatării de litiu.

„Nu am înțeles niciodată opoziția față de acest proiect. Există foarte multă dezinformare. Este ca atunci când oamenii caută pe Google simptome pentru a-și da seama dacă au cancer. Oamenilor le este mai ușor să creadă că lucrurile vor fi rele”, spune Pinheiro.

Deși guvernul portughez a renunțat la proiectul Montelegre, alte scheme de extracție a litiului din regiune avansează, potrivit ministrului Mediului.

Matos Fernandes a confirmat că o ofertă a companiei miniere din Marea Britanie, Savannah Resources, pentru a dezvolta proiectul minei Barroso, de 680 de hectare, este în consultare. „Există o diferență uriașă între acest dezvoltator și atitudinea laxă arătată de alții”, spune ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri