Cinci polițiști italieni, acuzați că au torturat migranți și persoane fără adăpost

Data actualizării: Data publicării:
politisti italieni
Cinci polițiști italieni, acuzați că au torturat migranți și persoane fără adăpost. Foto: Profimedia

Cinci ofițeri de poliție din orașul italian Verona au fost arestați sub acuzația de tortură și vătămare corporală a migranților și a persoanelor fără adăpost, relatează The Guardian.

Doi dintre suspecți sunt, de asemenea, acuzați de rasism împotriva persoanelor de culoare și a migranților africani.

Potrivit anchetatorilor, ofițerii au bătut migranți și persoane fără adăpost în timpul procedurilor de identificare. Suspecții au fost plasați în arest la domiciliu.

Într-unul dintre incidente, doi dintre suspecți sunt acuzați că au forțat o persoană aflată în arest, în scop de identificare, să urineze pe podea și apoi l-au folosit pe post de „mop pentru curățare”, conform unor informații din ordonanța de arestare preventivă.

Anchetatorii au spus că în unele cazuri, migranților li s-a pulverizat spray cu piper în ochi, și apoi au fost loviți cu picioarele în cap până când au leșinat. Unul dintre ofițerii al cărui telefon a fost interceptat de procurori s-a lăudat la iubita sa că a bătut mai multe persoane, și le-a supus insultelor xenofobe și rasiste.

Presupusele fapte s-ar fi petrecut între iulie 2022 și martie 2023. Anchetatorii spun că ofițerii au profitat de statutul lor pentru a comite aceste abuzuri.

„Nu se poate nega faptul că, prin conduita lor, toți suspecții și-au trădat funcția, suprimând drepturile și libertățile persoanelor aflate sub autoritatea lor, atentând la demnitatea umană a victimelor, creând ei înșiși dezordine și compromițând siguranța publică, comițând infracțiuni, mai degrabă decât să le împiedice, în acest sens profitând în mod clar de statutul lor, chiar comițând fraude în acte publice, cu o ușurință îngrijorătoare”, au scris anchetatorii.

Ilaria Cucchi, un senator al Partidului Democrat, de centru-stânga, al cărui frate Stefano a fost arestat și ucis de doi polițiști la Roma în 2009, a spus că trebuie luate măsuri împotriva abuzurilor poliției, despre care ea a spus că sunt în creștere. „Trebuie să introducem măsuri, inclusiv crearea unui număr de identificare al polițiștilor și dotarea acestora cu camere corporale”, a spus ea.

Poliția a spus că mai mulți agenți au primit alte atribuții, după ce anchetatorii au încheiat ancheta cu privire la presupusele abuzuri. Șeful poliției din Verona, Roberto Massucci, a mutat ofițerii pe motiv că este posibil să nu fi luat măsuri pentru a preveni violențele colegilor, sau că nu le-au raportat.

Ancheta a fost condusă de procurorii din Verona și au fost ajutați de ofițeri de poliție care lucrează în același departament cu agenții arestați.

„Condiția morală a administrației noastre ne permite să înfruntăm acest moment cu demnitate și calm”, a spus șeful național al poliției, Vittorio Pisani.

Nu este prima dată când polițiștii italieni sunt acuzați de violență împotriva migranților. În 2016, Amnesty International a declarat că ofițeri au torturat migranți care au refuzat să li se ia amprentele. Organizația a spus că a intrat în posesia unor „dovezi consistente cu privire la detenție arbitrară, intimidare și folosirea forței fizice”.

Săptămâna trecută, trei membri ai forțelor de poliție de frontieră din Italia au fost investigați pentru rolul pe care l-ar fi avut anul acesta în cazul unui naufragiu în largul coastei de sud a țării, incident în care au murit peste 90 de imigranți, potrivit presei din Italia.

Citând informații dintr-un mandat de percheziție emis de procurori, ziarul Corriere della Sera a scris că anchetatorii au observat „anomalii semnificative” în jurnalul de activitate al unei ambarcațiuni cu motor, pe care poliția de frontieră italiană a folosit-o într-o căutare abandonată a navei cu migranți, supraaglomerate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri