Comisia Europeană, acuzată că a încercat să anuleze Crăciunul. „Doamnă”, „domn” și „domnișoară”, termeni insuficient de inclusivi

Data actualizării: Data publicării:
craciun berlin brad
Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, a fost nevoită să retragă ghidul de comunicare internă, după ce acesta a fost criticat pentru că prin utilizarea sa s-ar fi încercat anularea sărbătorii de Crăciun și lansarea unui atac împotriva „bunului simț”. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a fost nevoită să retragă ghidul de comunicare internă, după ce acesta a fost criticat pentru că prin utilizarea sa s-ar fi încercat anularea sărbătorii de Crăciun și lansarea unui atac împotriva „bunului simț”, informează Politico. „Nu interzicem și nici nu descurajăm utilizarea cuvântului Crăciun”, a declarat miercuri comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, într-un comunicat al Comisei Europene.

Ghidul de 30 de pagini, care conține instrucțiuni despre folosirea unui limbaj neutru din perspectiva genului și care să se conformeze cerințelor comunității LGBTQ+ în cadrul Comisiei, a fost introdus de către comisarul pentru egalitate Helena Dalli în octombrie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Documentul intern a fost dezvăluit în tabloidul italian Il Giornale, ceea ce a dus la un torent de abuzuri verbale apărute pe rețelele de socializare, cât și a criticilor din partea oficialilor de la Vatican, a politicienilor din extrema dreaptă și a unui fost comisar european, Antonio Tajani.

În urma scandalului, Dalli s-a văzut nevoită să bată în retragere. „Inițiativa mea de a elabora orientări ca document intern de comunicare pentru personalul Comisiei în exercitarea atribuțiilor sale a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene și să prezinte caracterul incluziv al Comisiei Europene în ceea ce privește toate categoriile sociale și convingerile cetățenilor europeni”, a spus Dalli.

„Cu toate acestea, versiunea publicată a orientărilor nu servește în mod adecvat acestui scop. Acesta nu este un document dezvoltat îndeajuns și nu îndeplinește toate standardele de calitate ale Comisiei. În mod evident, redactarea acestor orientări necesită mai multe eforturi. Prin urmare, acestea vor fi retrase și vom continua să lucrăm la acest document", a încheiat comunicatul Dalli.

Documentul făcea parte din planul președintelui comisiei Ursula von der Leyen de a implementa o „uniune a egalității” și de a se asigura că „toată lumea este apreciată și meritele recunoscute, indiferent de gen, origine etnică sau rasială, religie sau credință, dizabilități, vârstă sau orientare sexuală.”

"Dragi colegi" în loc de "doamnelor și domnilor"

În ghid li se cerea oficialilor Comisiei să „nu se adreseze niciodată audienței cu 'doamnelor și domnilor', ci să folosească expresii precum 'dragi colegi'”. Staff-ul Comisiei era îndemnat să evite termeni precum „domnișoară” și „doamnă”, cu excepția cazului în care preferințele persoanei adresate sunt dezvăluite în mod explicit. Altfel, trebuie să folosească apelativul din limba engleză „Ms universally”.

Cea mai controversată parte a ghidului era „să evite asumpția că toată lumea e creștin”. „Nu toată lumea serbează Crăciunul și nu toți creștinii serbează Crăciunul în aceeași zi”, se spunea în document. Angajații Comisiei trebuiau să înlocuiască propoziții precum „perioada de Crăciun poate fi foarte stresantă” cu „perioada de sărbători poate fi foarte stresantă”.

Pentru a descrie un „cuplu internațional”, documentul propunea folosirea numelor „Malika și Julio”, în loc de „Maria și John”, pentru a se evita utilizarea numelor tipice creștine.

Ghidul recomanda evitarea „cuvintelor de gen”, precum „materiale făcute de om” („man” poate să însemne atât „om”, cât și „bărbat” în engleză), formulare care trebuia înlocuită cu „materiale sintetice”.

„În numele unei ideologii sinistre, ei vor să suprime cultura unui întreg popor"

Recomandările nu au fost primite cu brațele deschise de toată lumea. Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului și unul dintre cei mai importanți oficiali ai Sfântului Scaun, a declarat pentru Vatican News: „Bineînțeles, știm că Europa îi datorează existența și identitatea multor contribuabili, însă nu putem uita că unul din principalii contribuabili, dacă nu cel mai important, este Creștinismul.”

Extrema dreaptă au fost și ei foarte critici la adresa ghidului de comunicare. „Comisia Europeană consideră că sărbătorile de Crăciun nu sunt destul de inclusive”, a scris pe Facebook Giorgia Meloni, liderul partidului de extremă dreapta Frații Italiei. „În numele unei ideologii sinistre, ei vor să suprime cultura unui întreg popor. Istoria și identitatea noastră nu pot fi anulate, ele trebuie respectate.”

Liderul Ligii dreptei extreme din Italia, Matteo Salvini, a întărit criticile lui Meloni. El a spus că ghidul Comisiei este o „nebunie” și a ironizat documentul. „Maria, mama. Ion, tatăl. Trăiască sfântul Crăciun... sper că nimeni din Europa nu o să se simtă ofensat”, a transmis el printr-un tweet.

Fostul comisar european Antonio Tajani, un aliat al prim-ministrului italian Silvio Berlusconi a scris pe Twitter: „Trăiască bunul simț al Europei!”, după retragerea documentului.

Un oficial al Comisiei care a preferat să rămână anonim a critcat-o de asemenea pe Dalli și ghidul de comunicare. „Comisarul Dalli vrea să compenseze lipsa totală de influență din Colegiul (Comisarilor) prin inventarea acestui 'ghid al inclusivității', care distruge toate regulile fundamentale. Am luat-o razna. Cu Dalli, ne confruntăm cu suprarealismul”, a conchis oficialul.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri