Comisia Europeană: Dacă o companie ne anunță că nu poate livra vaccin către UE, atunci este corect să știm ce le livrează altora

Data actualizării: Data publicării:
imagine cu vaccin inghetat tinut intr-un frigider
În ultima perioadă au existat probleme în livrarea vaccinului în Uniunea Europeană. Foto: Guliver/Gettyimages

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, susțin, într-un editorial pentru Digi24.ro, că este nevoie de transparență în ceea ce privește destinația unor vaccinuri produse în Uniunea Europeană. În acest sens a fost introdus un mecanism de transparență și de autorizare. 

„Nu avem intenția de a le impune restricții companiilor care își onorează contractele — tocmai am autorizat două transporturi către Canada și unul către Regatul Unit. Dar dacă o companie ne anunță că nu își poate onora comenzile către UE, atunci este corect să știm ce le livrează altora”, transmit cei doi oficiali ai Comisiei Europene.

În februarie, țările UE vor primi aproximativ 33 de milioane de doze suplimentare, iar în martie, 55 de milioane. În al doilea trimestru al anului 2021, conform unor estimări prudente, ar trebui furnizate 300 de milioane de doze suplimentare. 

Însă, în ultima perioadă au existat probleme în livrarea vaccinului.

„Înțelegem că unele companii au probleme legate de producția în masă. În definitiv, o asemenea creștere a producției este fără precedent. Recent, directorul general al uneia dintre companii ne-a spus că, în 2019, au produs 100.000 de doze de vaccinuri, iar anul acesta intenționează să producă un miliard! Este o creștere incredibilă și salutăm aceste eforturi. Dar avem nevoie și de transparență în ceea ce privește destinația acestor vaccinuri. Acest lucru este valabil în special atunci când o companie nu își îndeplinește promisiunile față de Uniunea Europeană. Iată de ce am introdus un mecanism de transparență și de autorizare: pentru a avea o imagine de ansamblu a exporturilor trecute și viitoare”, transmit Ursula von der Leyen și Adina Vălean.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri