Comisia Europeană va anunța vineri un mecanism pentru autorizarea exporturilor de vaccinuri produse în UE

Data publicării:
doze de vaccin impotriva Covid-19 stocate in cutii
Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană va detalia vineri un mecanism prin care se va solicita atât notificarea, cât şi autorizarea exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 din blocul comunitar. Anunțul vine după ce producătorii de vaccinuri au scăzut livrările de doze programate pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Statele UE au comandat colectiv vaccinuri prin contracte semnate de Comisia Europeană cu companiile producătoare. Dar AstraZeneca, al cărei vaccin ar putea fi autorizat vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60% din dozele promise, apoi numai un sfert din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producţie şi semnării tardive a contractului. S-au înregistrat deficienţe şi în privinţa livrării vaccinului Pfizer/BioNTech, numărul dozelor livrate scăzând săptămâna trecută aproximativ la jumătate în cazul unor ţări din UE.

Prin urmare, Comisia Europeană a anunţat joi că va propune ca societăţile farmaceutice să-şi înregistreze exporturile de vaccinuri, ca măsură de transparenţă.

Mâine va fi luată decizia de implementare a acestui mecanism, a spus joi la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al CE.

Atât compania britanico-suedeză AstraZeneca cât şi cea americană Pfizer, asociată în producţia vaccinului cu cea germană BioNTech, au unităţi de prodcție în UE.

În luna martie anul trecut, o altă decizie de acest fel a impus ca autorităţile naţionale din statele membre să decidă în privinţa autorizării exporturilor de măşti şi alte materiale sanitare de protecţie.

Măsura s-a aplicat timp de două luni, până la jumătatea lunii mai, dar în aprilie lista de produse vizate de această restricţie a fost restrânsă. În cazul măştilor, circa un sfert din cererile de export au fost respinse.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri