Coordonare pe hârtie, haos la granițele UE. Comisia Europeană, îngrijorată de restricțiile individuale impuse de statele membre

Data publicării:
politist de frontiera opreste o masina la granita cu germania
Un sfert dintre cei care au vrut să intre în Germania după noile restricții, întorși de la graniță. FOTO: Agerpres

Comisia Europeană încearcă să evite haosul în transporturi după ce statele membre au început să decidă pe cont propriu închiderea granițelor, pentru a împiedica propagarea tulpinilor mai contagioase ale coronavirusului, transmite AFP, potrivit Agerpres. Germania şi Belgia au impus deja restricții la frontiere, în ciuda recomandărilor adoptate la nivel european, iar Bruxelles-ul se teme de dificultăți similare celor din primăvara anului trecut.

Germania a instalat duminică filtre la punctele de trecere a frontierei cu Republica Cehă şi Austria, pentru a limita răspândirea variantelor de coronavirus, şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea face acelaşi lucru și la granița cu Franţa în zilele următoare, din cauza situaţiei sanitare în departamentul Moselle, unde s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului, foarte contagioasă.

Această perspectivă nelinişteşte Parisul: "Nu doresc ca Germania să închidă complet frontiera" cu Franţa, a reacţionat luni secretarul de stat francez responsabil cu afacerile europene Clement Beaune. "Dacă Germania trebuie să restrângă şi mai mult circulaţia" spre Franţa, "aş dori să definim împreună excepţii cât mai largi posibile", a continuat el. "Avem două preocupări majore: transportul rutier şi lucrătorii frontalieri", a insistat Clement Beaune, care urmează să discute cu cei trei lideri de landuri germane care au frontieră comună cu Franţa.

Ministrul austriac de interne Karl Nehammer a considerat duminică "inacceptabile" aceste restricţii, referindu-se în special la austriecii care vor să tranziteze Germania şi a denunţat "haosul" pe care aceste măsuri îl provoacă.

Guvernul german a indicat luni că va "continua să observe îndeaproape situaţia sanitară pentru a evalua în continuare măsurile de luptă împotriva pandemiei", subliniind că astfel de controale cu ţările de la frontieră sunt măsuri temporare şi de "ultimă soluţie".

Măsuri coordonate pe hârtie

Comisia a anunţat luni că va trimite un mesaj tuturor statelor membre pentru a le reaminti angajamentele lor de a se coordona. Obiectivul: evitarea revenirii haosului în transporturi după închiderea frontierelor, haos care a urmat sosirii pandemiei în primăvara 2020.

Cele 27 de state membre au adoptat în comun în octombrie recomandări propuse de executivul european, destinate să coordoneze restricţiile privind libera circulaţie. Ele şi-au asumat în ianuarie măsuri actualizate pentru a ţine cont de noi variante ale coronavirusului. Ele au scopul să evite închiderea totală a frontierelor şi interdicţiile generale, preconizând evitarea călătoriilor "neesenţiale" şi să ţină cont de situaţia sanitară a fiecărei regiuni aşa cum este ea stabilită de Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

"Aşteptăm ca toate statele membre să urmeze această abordare coordonată şi restricţiile deplasărilor bazate pe un cod de culoare comun", a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. Comisia, a spus el, va trimite o scrisoare tuturor statelor membre pentru a le reaminti această exigenţă. Comisia este îngrijorată în special în legătură cu restricţiile impuse de partea germană lucrătorilor esenţiali şi de perturbările ivite în transportul de mărfuri şi în lanţurile de aprovizionare.

Ambuteiaje la punctele de trecere

Filtrele instalate de Germania de duminică generau luni lungi şiruri de maşini în aşteptare la frontiera cu Republica Cehă, potrivit presei germane.

La rândul său, Austria, temându-se că transportatorii venind din Italia şi aflaţi în tranzit pe teritoriul său ar putea să nu aibă documentele cerute de Berlin şi să rămână blocaţi în Austria, a instituit la rândul său duminică controale la frontiera sa sudică, suscitând ambuteiaje şi indignarea conducătorilor auto de partea italiană.

Cât priveşte interdicţia belgiană a oricărei călătorii neesenţiale, decretată în ianuarie şi prelungită până la 1 aprilie, ea este considerată problematică, pentru că nu ţine seama de situaţia epidemiologică a regiunii de provenienţă sau de destinaţia călătorului.

Dar marja de manevră a executivului european pentru a sancţiona măsurile unilaterale este redusă, căci recomandările nu sunt constrângătoare din punct de vedere juridic. Comisia, care este în contact cu statele membre, preferă o abordare politică, examinând totodată alte mijloace de acţiune posibile în tratate, dar a căror aplicare ar lua timp, în condiţiile în care implementarea lor este urgentă. Subiectul va figura pe agenda discuţiilor unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene în 23 februarie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri