Copiii noştri nu sunt „cobai”, se revoltă mamele din Danemarca după redeschiderea şcolilor

Data publicării:
elevi in banci la scoala
Elevi in banci, intr-o sala de clasa. Foto: Inquam Photos/George Călin

Danemarca a relaxat miercuri restricţiile de izolare socială redeschizând şcolile şi grădiniţele, dar teama că acestea ar putea deveni terenul de răspândire al unui al doilea val de infectări a convins mii de părinţi să-şi ţină copiii acasă, informează Reuters, citată de Agerpres.

Rata noilor cazuri este în scădere, dar decizia guvernului a dus la o dezbatere aprinsă referitoare la modalitatea de a echilibra nevoile economiei şi siguranţa populaţiei - în cazul acesta, al celor mai tineri cetăţeni.

„Nu-mi voi trimite copilul, indiferent ce se va întâmpla”, a spus Sandra Andersen, fondatoarea unui grup de Facebook denumit „My kid is not going to be a Guinea Pig” („Copilul meu nu va deveni cobai”, n.red), care are peste 40.000 de urmăritori.

„Cred că mulţi dintre părinţi îşi spun «De ce copilul meu trebuie să fie primul care iese afară»”, a spus acesta, mama a două fete, cu vârsta de cinci, respectiv nouă ani.

Restricţiile impuse timp de o lună în Danemarca, ţară în care s-au înregistrat peste 6.600 de cazuri de infectare şi aproape 300 de decese, au dus la închiderea magazinelor, barurilor, restaurantelor, cinematografelor şi sălilor de fitness.

Miercuri, premierul Mette Frederiksen a susţinut această decizie, adoptată la recomandarea autorităţilor sanitare, de reluare a cursurilor şcolare până la clasa a cincea, spunând că acest lucru va permite părinţilor să revină la serviciu şi va contribui la „relansarea economiei”.

Christian Wejse, cercetător în cadrul departamentului de boli infecţioase de la Universitatea Aarhus, a precizat că înţelege îngrijorările cetăţenilor după „ce am petrecut o lună încercând să evităm contactul”.

Dar eventuale noi infectări nu vor fi problematice într-un grup de vârstă „în care sunt puţine contaminări, iar cei infectaţi nu dezvoltă forme severe ale bolii”.

Luând exemplul Suediei, unde şcolile au rămas deschise fără ca acest lucru să însemne o creştere dramatică a infectărilor, copiii nu par un factor major în transmiterea virusului, a mai spus acesta.

Personalul didactic are instrucţiuni să impună distanţa socială dintre copii, iar acolo unde clădirile vor rămâne închise, cei mici voi scrie cu creta pe terenul din curtea unităţilor de învăţământ.

„Nu cred că este drept ca cei mici să nu-şi poată îmbrăţişa prietenii”, a spus Nonne Behrsin Hansen, mama a doi copii de doi, respectiv patru ani.

„Am ţinut copiii acasă pentru că situaţia din grădiniţe înainte de epidemia de COVID-19 nu era în regulă, iar condiţiile pe care le oferă acum sunt chiar mai rele”.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...