CTP: Viktor Orban e un Putin. Își bate joc de UE, o sfidează. Dacă ar avea armata și resursele Rusiei l-am vedea făcând ce face Putin

Data actualizării: Data publicării:
CTP în studioul Digi24.
Cristian Tudor Popescu a vorbit vineri seara, la Digi24, despre victoria lui Orban la alegerile parlamentare din Ungaria și despre atitudinea țării în cadrul UE.
Din articol

Cristian Tudor Popescu a vorbit vineri seara, la Digi24, despre victoria lui Orban la alegerile parlamentare din Ungaria și despre atitudinea țării în cadrul UE, pe care gazetarul o consideră „o jignire continuă la adresa celorlalți membri ai Uniunii Europene, care înțeleg acum să lupte și să sufere, în vreme ce Orban „e deștept”... CTP a spus și că „Orban e un Putin” și a argumentat comparația: „Nu are la dispoziție o armată și resursele lui Vladimir Putin. Dacă le-ar avea la dispoziție domnul Viktor Orban, atunci l-am vedea făcând ce face Putin. Unde? Gândiți-vă!”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Viktor Orban a câștigat alegerile în Ungaria. Și le-a câștigat cu un vot...

Cristian Tudor Popescu: ...Masiv. Un vot putinian.

Claudiu Pândaru: Un vot masiv, promițând pace. Nu?

Cristian Tudor Popescu: Mi-aduc aminte că era asta cu pacea și la alegerea lui Ion Iliescu, nu mai știu... în 92 mi se pare. Atunci, ziceau unii din susținătorii lui prin presă: „Domne, omul ăsta a ținut pace în țară...”. La care alții răspundeau: „Dar ce, domne, a fost război?”.

Păi, este curat meșteșug de tâmpenie, Orban i-a prostit în față pe maghiari. Care pace a ținut-o? Păi, poate fi atacată Ungaria? El ce a spus? - „Noi nu transportăm armament pentru Ucraina prin țară, pentru că noi nu vrem să fim bombardați de ruși!”.

Nu are niciun sens. Rușii dacă bombardează ceva din NATO... pot să bombardeze la fel de bine Ungaria, cum la fel de bine Vilnius, sau Varșovia ca să vorbesc numai de țările din est. Toate au aceeași relevanță.

Vă imaginați situația logică de aici? „Uite de ce vă apăr eu! Este posibil ca Rusia să atace țările astea din NATO care ajută Ucraina, cum e România, Polonia, sau Cehia, iar pe noi, pe unguri, să nu ne atace!”. „Că am ținut eu pacea, pentru că eu sunt cu gazul rusesc în continuare în ruble”, eu sunt cu „nu trimitem armament”, și atunci „poate să atace Rusia toate țările NATO din est, stimați maghiari, pe noi nu ne atacă”.

Noaptea minții! De care război îi apăra?

Claudiu Pândaru: Vladimir Putin l-a felicitat pe Orban pentru câștigarea alegerilor parlamentare, iar potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus i-a transmis liderului iliberal de la Budapesta că speră ca relațiile bilaterale și partneriatul ruso-maghiar să se dezvolte în viitor, „în ciuda unei situații internaționale dificile”. E pe scurt, sintetizat...

Cristian Tudor Popescu: Hai să vedem ce e cu Orban. În primul rând, una dintre vinile Uniunii Europene, pe lângă cele cu gazul și petrolul rusesc în care s-au complăcut – de fapt au plătit un fel de taxă de protecție, dacă ne gândim bine, mafiei KGB-iste rusești răspândite prin toată Europa, de la Londra până pe Coasta de Azur -, mai are o vină gravă Uniunea Europeană: toleranța față de Ungaria.

Deci cum mergem noi mai departe, acum? Vasăzică, Ungaria dă al nu știu câtelea flit! Dă cu tifla a nu știu câta oară Uniunii Europene, acum cu... „domne, noi plătim gazul în ruble”. „Că așa vrem noi”. Și, mai mult, precizează Orban, că „n-are ce să se amestece UE, noi plătim gazul în ruble”.

Vasăzică, noi, România, avem același statut în Uniunea Europeană, ne bucurăm de aceleași drepturi ca Ungaria, sau alte state care înțeleg să se mobilizeze, să dea dovadă de unitate...

Deci, ungurii o s-o ducă bine cu gazul rusesc, noi o să strângem cureaua aici, pentru că e corect să facem asta împreună cu UE, ca să luptăm împotriva crimelor, nemerniciilor înspăimânătoare din Ucraina, și Ungaria să aibă statut în Uniunea Europeană...

Mulți dintre cititorii care mi-au scris pe Facebook au spus: „Domne, ar trebui dați afară din UE și din NATO!”. „Să-și facă rubla monedă națională, dacă tot plătesc gazul în ruble”.

Asta este o problemă morală a Uniunii Europene. Ce face cu Ungaria în continuare? Este o jignire continuă la adresa celorlalți membri ai Uniunii Europene, care înțeleg acum să lupte și să sufere, în vreme ce Orban... „e deștept, domne!”... Ce este deștept?

„Orban e un Putin. De atâția ani de zile își tot bate joc de Uniunea Europeană, o atacă, o sfidează... Face asta pentru Trianon!”

Orban e un Putin.

Știți de ce face Orban toate astea față de Uniunea Europeană? De atâția ani de zile își tot bate joc de Uniunea Europeană, o atacă, o sfidează... Știți de ce face asta? Pentru Trianon!

Fidesz-ul lui Orban trăiește alimentând nostalgia Trianonului. Ideea că, de fapt, la Trianon, Ungaria a fost ciopârțită... De cine? De Franța, de Germania, de Statele Unite, de Anglia. Și acum, așa se răzbună. De ce face asta? Pentru că nu are la dispoziție o armată și resursele lui Vladimir Putin. Dacă le-ar avea la dispoziție domnul Viktor Orban, atunci l-am vedea făcând ce face Putin. Unde? Gândiți-vă!

Ăsta este domnul Orban în momentul de față!

Claudiu Pândaru: Nu credeți că e și vorba despre buzunar, portofel? Mai toate regimurile europene sub care corupția înflorea, iar liderii erau parte la masa corupților, s-au opus mai totdeauna Bruxelles-ului, deciziilor de la Bruxelles, dorind să-și păstreze forța și puterea de acasă. Controlul de acasă, ca să-și protejeze rețelele.

Cristian Tudor Popescu: Orice dictatură naționalistă este coruptă până în măduva oaselor. Corupția masivă apare îndată ce se instaurează o dictatură naționalistă. Sigur, corupția există și într-o democrație, dar într-o dictatură ea se oficializează, capătă nivel de stat. Corupție la nivel instituționalizat, de stat, se întâmplă când ai de a face cu o dictatură naționalistă. Automat!

Așa cum e în Rusia. Rusia este o corupție uriașă. Acum se văd găurile din armata rusă, pentru că au furat banii diverși inși din puncte cheie de răspundere de pe acolo. În loc să dea banii pentru dotarea armatei, i-au furat ei. Așa se întâmplă întotdeauna, sunt legate lucrurile astea. Imediat se extinde, se instituționalizează corupția într-o dictatură naționalistă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri