După explozia de la gazoductul Nord Stream, Comisia Europeană își intensifică eforturile de securitate pe mare şi în spaţiu

Data publicării:
Space in Images - European Space Agency (ESA)
Satelit din sistemul Galileo. Foto: Profimedia

Comisia Europeană (CE) intenţionează să intensifice eforturile de securitate pe mare şi în spaţiu, potrivit a două documente de strategie adoptate vineri. Iniţativa vine după ce aruncarea în aer a conductelor de gaz Nord Stream anul trecut a crescut îngrijorările cu privire la siguranţa infrastructurii submarine critice.

„Împreună cu aerul, spaţiul cosmic şi spaţiul cibernetic, marea este un domeniu strategic din ce în ce mai disputat”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat citat de dpa, potrivit Agerpres.

Comisia îşi propune să adapteze actuala strategie maritimă la „ameninţări noi şi în evoluţie” cu exerciţii navale la nivelul UE, operaţiuni suplimentare de pază de coastă şi cooperare cu alte organizaţii internaţionale, precum NATO şi ONU, se arată într-un comunicat de presă.

Concurenţa geopolitică sporită, atacurile hibride şi cibernetice, precum şi schimbările climatice şi degradarea mediului marin se numără printre preocupările CE.

În ceea ce priveşte spaţiul, Comisia îşi propune să înceapă lucrările pentru a asigura accesul la spaţiu pe termen lung şi pentru a-şi spori suveranitatea tehnologică.

Printre obiectivele suplimentare se numără îmbunătăţirea protecţiei sistemului de satelit Galileo al UE, o mai bună detectare a obiectelor spaţiale şi realizarea de exerciţii spaţiale.

„Multe dintre lucrurile pe care le facem în spaţiu sunt cruciale pentru funcţionarea societăţii şi economiei noastre”, a spus vicepreşedintele Comisiei, Margrethe Vestager.

„Păstrează serviciile esenţiale în funcţiune pentru administraţiile publice, companiile private şi cetăţeni”, a adăugat ea.

CE doreşte, de asemenea, să promoveze o înţelegere comună în rândul statelor membre ale UE cu privire la ceea ce pune în pericol sistemele spaţiale şi infrastructura lor terestră, prin iniţierea redactării de rapoarte anuale privind ameninţările, se arată în comunicat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri