Efectele caniculei din Europa. Reactoare nucleare închise în Franța, incendii de pădure în Portugalia

Data actualizării: Data publicării:
centrala nucleara 2

Canicula extraordinară continuă în vestul Europei, unde se înregistrează temperaturi ca în deșert. Au apărut deja efecte periculoase: în Portugalia au izbucnit incendii de pădure.

Portugalia va fi din nou duminică sub cod roşu de caniculă. Asta după ce sâmbătă, în Lisabona, au fost 44 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în oraş. În alte zone a fost și mai cald. În centrul ţării, în localitatea Alvega, termometrele au arătat 46,8 grade Celsius. Iar în sudul ţării au izbucnit uriaşe incendii de vegetaţie. 

Pădurile din jurul oraşului istoric Monchique din sudul Portugaliei au luat foc, după zile întregi de temperaturi extreme. Fumul gros a acoperit Soarele în plină zi şi flăcările s-au apropiat de casele oamenilor. 100 de persoane au fost evacuate din calea focului şi mai multe drumuri naţionale au fost închise. Autorităţile portugheze vor să evite cu orice preţ repetarea tragediei de anul trecut, când zeci de oameni au murit arşi în propriile maşini, în timp ce încercau să fugă de un incendiu. Sâmbătă, peste 30 de focare ardeau în Portugalia.

Pe de altă parte, în Franța, patru reactoare de la trei centrale nucleare au fost oprite din cauza caniculei.  Compania de electricitate care administrează centralele aflate în apropierea fluviilor Ron şi Rin a decis sistarea temporară a activităţii. Canicula care a cuprins ţara a dus la încălzirea apelor celor două fluvii, situaţie extrem de riscantă pentru că toate centralele folosesc debitele de apă pentru a răci reactoarele. În plus, evacuarea apelor după procesul de răcire a instalaţiilor poate duce la supraîncălzirea apei din fluvii, ceea ce ar avea urmări grave pentru faună şi floră. 67 de regiuni din Franţa se află sub cod portocaliu de caniculă.

Valul de aer cald venit din nordul Africii care a afectat Portugalia a provocat caniculă şi în Spania. La Madrid, temperaturile au depăşit 40 de grade.

Peninsula iberică se confruntă cu cea mai severă caniculă din ultimii 15 ani. Meteorologii anunţă însă că vremea se va mai răcori săptămâna viitoare şi va începe să plouă.

Citiți și: 

Valurile de caniculă vor deveni „noua normalitate” în Europa, avertizează meteorologii într-un studiu

Valul de caniculă din Europa ar putea atrage și alte fenomene extreme. Explicația unui meteorolog

Vreme greu de suportat: Europa se topește. Coduri roșii și portocalii în 12 țări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri