Europarlamentarul Victor Negrescu: Austria se opune deschis la intrarea României în Schengen, Olanda are reticențe față de Bulgaria

Data publicării:
victor negrescu
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Foto: MAE

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că parlamentul suedez a votat vineri dimineață pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Acesta susține că poziția Austriei în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor UE este de opoziție deschisă față de România în spațiul de liberă circulație iar Olanda „exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria”.

„Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineață în Comisia de Afaceri Europene.

Opoziția social-democrată a salvat guvernul de dreapta deși acesta este susținut de o coaliție din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influența Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală și în interesul României.

Așteptăm ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul țării noastre la zona de liberă circulație. Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv național, am intrat şi noi în contact cu aceste formațiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniți pentru interesul României.

Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne. La acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria. Croația are girul tuturor statelor membre”, arată mesajul eurodeputatului social-democrat.

Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de publicațiile croate Index și Total Croatia News, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei iar Austria s-a opus de asemenea statului la sud de țara noastră dar și României.

Potrivit surselor diplomatice, ambasadorul Olandei a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări iar Austria a fost împotriva Bulgariei și României. O altă sursă diplomatică a declarat pentru agenția croată Hina că Franța susține puternic România.

Problema, potrivit presei croate, este că Bulgaria și România nu pot fi separate deoarece granița dintre cele două țări nu a fost niciodată menită să fie o graniță externă a Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar aceasta ar putea dura ani de zile.

Potrivit acestei surse, încă ar putea fi o presiune pe cei care se opun Bulgariei și României pentru ca toate cele trei state să intre, însă este mai probabil ca doar Croația să primească unda verde. Pe agendă sunt propunerile pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România. Decizia are nevoie de consimțământul a tuturor celor 22 de state membre din Spațiul Schengen.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri