Figuri controversate în noul guvern francez: Ministrul de interne este acuzat de viol, cel al justiției l-a apărat pe Julian Assange

Data publicării:
Gerald Darmanin, noul ministru de interne din guvernul francez condus de Jean Castex, este vizat de acuzații de viol
Gerald Darmanin, noul ministru de interne din guvernul francez condus de Jean Castex, este vizat de acuzații de viol Foto: Profimedia

Abia intrat în funcție, noul guvern francez condus de Jean Castex are deja nume controversate în două portofolii-cheie: la Interne, Gérald Darmanin este vizat de o anchetă pentru viol, în timp ce la Justiție e un avocat celebru pentru numărul mare de achitări pe care le-a obținut pentru clienții săi, adesea fiind vorba despre persoane acuzate de crimă.

Gérald Darmanin a avut marţi o primă zi agitată în noul său post, marcată de numeroase manifestaţii ale militantelor feministe care i-au cerut demisia din cauza acuzaţiilor de viol care i-au fost aduse.

În schimb, președintele Emmanuel Macron și noul său guvern i-au luat apărarea, în ciuda faptului că noul ministru de interne este vizat de o anchetă a poliției, relatează BBC.

Gérald Darmanin, în vârstă de 37 de ani, neagă cu vehemență acuzația că ar fi violat-o pe Sophie Patterson-Spatz, în urmă cu 11 ani.

Femeia spune că faptele s-au petrecut în 2009, când venise la tânărul Gérald Darmanin pentru a-i cere consiliere juridică, dar actualul ministru susține că au întreținut o relație sexuală consensuală și o acuză, la rândul său, de calomnie.

Un viol greu de dovedit după 11 ani

Gerald Darmanin - fiul unor oameni simpli (tatăl său, cu origini malteze, a fost proprietar de bar, iar mama sa, cu origini algeriene, a fost femeie de serviciu la Banca Franței) - lucra atunci la departamentul juridic al partidului de centru-dreapta UMP, partid care se afla la putere, iar Sophie Patterson-Spatz a venit să-i ceară ajutorul pentru a-i fi șters din cazierul judiciar o sentință cu suspendare dată pentru șantajarea unui fost iubit.

Autoritățile au început o anchetă preliminară în 2017, anul în care Patterson-Spatz a formulat acuzațiile, dar cercetările au fost oprite, după ce procurorii au spus că nu pot stabili „absența consimțământului”. Între timp, avocații lui Darmanin o acuză pe femeie că a încercat să-i facă rău clientului lor și au dat-o în judecată pentru calomnie. 

După o serie de apeluri și anulări, chiar luna trecută o instanță din Paris le-a ordonat procurorilor să redeschidă ancheta.

Numai că nu este singurul scandal sexual în care a fost pomenit numele actualului ministru de interne. O femeie care a cerut păstrarea anonimatului susține că Darmanin i-a cerut favoruri sexuale între 2014 și 2017 în schimbul atribuirii unei locuințe sociale, acuzații pe care de asemenea oficialul le neagă vehement. 

În acest context, promovarea lui Gérald Darmanin într-un post guvernamental-cheie a șocat și a stârnit furia grupurilor feministe și a criticilor guvernului. Ca ministru de interne, Gérald Darmanin este, din punct de vedere tehnic, șeful celor care investighează acuzațiile care i se aduc.

Noul purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a transmis că ar fi corect ca ministrul Darmanin să beneficieze de „prezumția de nevinovăție” ca orice alt cetățean al Franței.

Ministrul justiției, un avocat versat, specializat în apărarea criminalilor

Pe de altă parte, și numirea ca ministru al justiției a unui avocat specializat în drept penal, Éric Dupond-Moretti, a stârnit oarecare rumoare, pentru că avocatul l-a apărat în trecut pe fondatorul WikiLeaks, controversatul Julian Assange, care este acuzat de spionaj în Statele Unite, unde riscă 175 de ani de închisoare.

Poreclit Acquittator - o combinație între cuvintele „achitare” și Terminator - Dupond-Moretti, în vârstă de 59 de ani, s-a specializat în apărarea celor acuzați de crimă și a obținut peste 120 de achitări pentru clienții săi, inclusiv în cazul unui profesor universitar acuzat că și-a ucis soția și al unui bărbat acuzat că a comandat asasinarea unui politician francez în Corsica. 

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri