Franţa a testat în premieră un planor hipersonic

Data actualizării: Data publicării:
imagine graficu cu planorul hipersonic francez v max
Franţa a testat în premieră un planor hipersonic.

Franţa a testat luni în premieră un planor hipersonic, care ar putea deveni o armă cu traiectorie imprevizibilă la viteze de peste 5 Mach (60.000 km/h), a declarat marţi agenţiei France Presse o sursă informată despre proiect.

Cu ajutorul planorului numit V-MAX, Franţa încearcă să devină una din puţinele ţări cu capacităţi aeriene dificil de interceptat de inamic.

Planorul a fost lansat de pe o rachetă trasă de la centrul de testare din departamentul Landes al Direcţiei Generale pentru Armament (DGA), după ce autorităţile au emis un avertisment pentru navigaţia maritimă şi aeriană de pe un coridor de circa 2000 de km în intervalul 26-30 iunie.

Delegatul general pentru armament Emmanuel Chiva informase în februarie parlamentul că vor avea loc în curând demonstraţii ale componentelor tehnologice pentru planoare hipersonice.

Programul V-MAX (vehicul manevrabil experimental), început în ianuarie 2019, este condus din punct de vedere industrial de ArianeGroup, care produce şi rachetele Ariane folosite în programul spaţial european.

Florence Parly, care era atunci ministrul apărării, a declarat la momentul respectiv că „multe naţiuni” se dotează cu astfel de aparate, iar Franţa dispune de „toate competenţele” necesare şi nu mai poate aştepta, precizează France Presse, citată de Agerpres.

DGA a explicat tot atunci că este vorba despre un aparat dirijabil, care atinge viteze de cinci ori mai mari decât a sunetului şi trebuie să fie manevrabil în aceste condiţii, spre deosebire de armele care urmează traiectorii balistice. Odată atinsă viteza iniţială, planorul va putea urca sau coborî şi vira, pe o traiectorie complexă, mai dificil de interceptat, şi va putea efectua manevre de evitare dacă este vizat de o armă antirachetă.

AFP menţionează că dintre cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, trei - SUA, China şi Rusia - s-au angajat deja, înaintea Franţei, în cursa înarmării hipersonice.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri