Încă o noapte cu proteste violente în 20 de oraşe din Olanda, din cauza restricţiilor. Sute de tineri au fost arestaţi

Data publicării:
Încă o noapte cu proteste violente în 20 de oraşe din Olanda, din cauza restricţiilor
Încă o noapte cu proteste violente în 20 de oraşe din Olanda, din cauza restricţiilor. FOTO: Agerpres

Au fost din nou manifestații violente în Olanda, unde sute de oameni au protestat față de interdicția de circulație în timpul nopții. Manifestanții, majoritatea adolescenți și tineri până în 30 de ani, au ieșit în stradă în cel puțin 20 de orașe.

Au aruncat cu pietre și sticle în forțele de ordine, au spart vitrinele magazinelor și au incendiat baricade, în timp ce poliția a ripostat cu tunuri cu apă.

Poliția a arestat ieri peste 150 de protestatari, iar în seara precedentă 250, după cele mai violente proteste din ultimii 40 de ani.

Au fost violenţe în oraşul-port Rotterdam, precum şi în Geleen, mică localitate din sudul ţării în apropiere de Maastricht, au informat poliţia şi mai multe media.

Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a emis un decret autorizând poliţia să facă mai multe arestări.

Premierul olandez Mark Rutte a condamnat "violenţa criminală" din cursul primelor proteste, care au avut loc duminică, estimând că sunt "cele mai grave violenţe din ultimii 40 de ani".

"Aceasta nu are nimic de-a face cu lupta pentru libertate. Nu luăm aceste măsuri pentru a ne distra. Facem acest lucru pentru că luptăm împotriva virusului şi că, deocamdată, virusul este cel care ne răpeşte libertatea", a adăugat prim-ministrul, estimând că "99%" dintre olandezi sprijină restricţiile.

Ţările de Jos au introdus sâmbătă primele restricţii de circulaţie pe timpul nopţii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21:00 şi 04:30, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie. Orice contravenient trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.

Prim-ministrul a spus miercuri că decizia de a introduce interdicţia de circulaţie a fost motivată de răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri