Noi proteste anti-restricții în Olanda. Un centru de testare a fost incendiat iar polițiștii, atacați cu pietre și focuri de artificii

Data actualizării: Data publicării:
Protestatarii din Amsterdam se încaieră cu poliția
Protestatarii din Amsterdam se încaieră cu poliția Foto: Profimedia

Olanda se confruntă din nou cu violențe ieșite din comun după ce zeci de oameni, revoltați de măsurile menite să limiteze răspândirea Covid-19, au incendiat un centru de testare și au aruncat pietre și focuri de artificii asupra poliției, în prima noapte în care s-au aplicat restricții de circulație în Țările de Jos, scrie Mediafax.

Tulburările au avut loc în satul Urk, la 80 de km de Amsterdam și au început imediat după intrarea în vigoare a restricțiilor de circulație, sâmbătă, ora locală 21:00, cu proteste la care au participat zeci de persoane.

Protestatarii au incendiat unul dintre centrele de testare Covid-19, au atacat polițiștii ajunși la fața locului cu pietre și focuri de artificii și au avariat mai multe mașini ale poliției.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A fost declarată situație de urgență

„Este o noapte dramatică. Îmi este ruşine de ceea ce s-a întâmplat. În acest moment şi în calitate de primar, împreună cu şeful poliţiei şi cu procurorul, am o singură cale: să declar situaţie de urgenţă şi să trimit poliţia anti-revolte. Vrem pace şi calm la Urk", declara duminică dimineaţa primarul Cees van den Bos.

Declararea unei „situaţii de urgenţă” se produce doar în caz de tulburări, dezastre sau accidente majore, şi îi permite primarului să emită toate dispoziţiile pe care le consideră necesare pentru a păstra ordinea publică şi a limita pericolul, ceea ce în cazul de faţă a inclus mobilizarea poliţiei anti-revoltă şi a poliţiei militare, care totuşi nu au fost nevoite să intervină.

Într-un comunicat comun, poliția și municipalitatea și-au exprimat indignarea față de manifestările violente din ultimele ore.

„Acest lucru nu este doar inacceptabil, ci este și o palmă peste față, în special pentru personalul autorității locale de sănătate de la centrul de testare care face tot ce poate pentru a ajuta oamenii din Urk”, au declarat autoritățile locale, adăugând că măsurile restrictive vor fi prelungite.

Totodată, polițiștii se așteaptă la noi proteste în cursul zilei de duminică în Piața Muzeului din Amsterdam, acolo unde au fost trimiși deja zeci de ofițeri. Zona a fost desemnată drept „zonă de risc”, ceea ce a agitat și mai tare spiritele în mediul online.

Mii de persoane au fost amendate pentru nerespectarea restricțiilor

Poliția a declarat că a amendat mai mult de 3.600 de persoane la nivel național pentru încălcarea carantinei de noapte și au arestat 25 de persoane pentru nerespectarea restricțiilor sau pentru violență.

Săptămâna trecută, în Amsterdam, principalul oraș al Olandei,  2.000 de oameni au protestat față de restricțiile impuse din cauza pandemiei și față de guvernul demisionar. Fără să poarte măști de protecție și fără să păstreze distanțarea fizică, protestatarii au organizat marșul respectiv, deși nu primiseră autorizație.

Cu peste 5.500 de infectări zilnice, Olanda continuă să sufere din cauza pandemiei. Numărul total al îmbolnăvirilor se apropie rapid de un milion, iar cel al deceselor a depășit 13.000.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în contextul combaterii epidemiei de COVID-19 a intrat în vigoare în Olanda sâmbătă, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial. Până cel puţin pe 9 februarie este interzisă părăsirea locuinţei începând cu ora locală 21:00 şi până a doua zi la 4:30, potrivit Agerpres.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri