Israelul nu poate avea un drept de veto asupra unui stat palestinian, afirmă Josep Borrell

Data actualizării: Data publicării:
borrell sustine un discurs
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia

Israelul nu poate avea un „drept de veto” asupra dreptului palestinienilor de a avea un stat, a afirmat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.

„Un lucru trebuie să fie clar: Israelul nu poate avea un drept de veto asupra dreptului poporului palestinian la autodeterminare”, a declarat Borrell, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, la finalul unei întrevederi cu ministrul afacerilor externe egiptean Sameh Shoukry.

„Naţiunile Unite recunosc şi au recunoscut în repetate rânduri dreptul la autodeterminare al poporului palestinian. Nimeni nu poate opune un veto al său” acestui drept, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei europene a făcut această declaraţie la o zi după o reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor din UE, la care a participat, dimineaţa, şi omologul său israelian Israel Katz, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Europenii au insistat cu această ocazie asupra necesităţii de a pune în aplicare soluţia celor două state, palestinian şi israelian, pentru a pune capăt războiului şi a readuce stabilitatea în regiune. O perspectivă respinsă până acum de Israel, după cum a confirmat joi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Ministrul israelian a afirmat la rândul său că a venit la Bruxelles în special pentru a se asigura de sprijinul europenilor în războiul dus de ţara sa cu scopul de a „destructura” Hamas şi a obţine eliberarea ostaticilor aflaţi încă în mâinile mişcării islamiste palestiniene.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri