Italia amână reforma justiției impusă de UE și anulează vaccinarea obligatorie a medicilor

Data actualizării: Data publicării:
Giorgia Meloni conduce o ședință de guvern.
Noul guvern al Italiei condus de Giorgia Meloni a amânat luni aplicarea unei reforme a justiției. Foto: Profimedia

Noul guvern al Italiei a amânat luni aplicarea unei reforme a justiției, necesară pentru a obține fondurile europene post-pandemie, și a eliminat obligația de a se vacina anti-COVID-19 pentru lucrătorii din domeniul sănătății, relatează Reuters. De asemenea, s-au făcut propuneri oficiale pentru anularea amenzilor date persoanelor de peste 50 de ani care au refuzat să se vaccineze anti-COVID-19.

Ambele mișcări marchează o schimbare de direcție față de administrația anterioară a lui Mario Draghi, care a impus restricții dure în timpul pandemiei și a promovat reforma justiției, menită să accelereze procedurile judiciare lente ale Italiei.

Cabinetul premierului Giorgia Meloni a decis că medicii și asistentele nu vor mai fi obligați să se vaccineze împotriva bolii și a spus că cei suspendați de la locul de muncă vor fi imediat reprimiți.

Vorbind la o conferință de presă după ce cabinetul a aprobat măsurile, Meloni i-a acuzat pe predecesorii ei, Draghi și Giuseppe Conte, că au avut o abordare „ideologică” a COVID și a spus că va face lucrurile altfel.

„Guvernele anterioare au luat o serie de măsuri care nu aveau dovezi științifice”, a spus Meloni, care a depus jurământul luna aceasta în fruntea unei coaliții de dreapta.

Săptămâna trecută, Ministerul Economiei a recomandat, de asemenea, anularea amenzilor de 100 de euro date persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani care au refuzat să se vaccineze, o altă măsură introdusă de Draghi.

„La prima sa reuniune de cabinet, guvernul Meloni i-a recompensat pe anti-vacciniști. Ar fi fost greu să începi într-un mod mai rău”, a declarat Enrico Letta, șeful Partidului Democrat de centru-stânga.

Pe frontul justiției, Meloni a spus că reforma lui Draghi, care urma să intre în vigoare de la 2 noiembrie, conține numeroase măsuri de reorganizare a procedurilor judiciare, dar nu a creat resursele și instrumentele pentru a le pune în practică.

„Instanțele și parchetele noastre nu sunt pregătite, și acest lucru riscă să ne paralizeze sistemul judiciar”, a spus ea, adăugând că reforma va fi aplicată înainte de sfârșitul anului, respectând termenul stabilit de Comisia Europeană.

Comisia a condiționat o parte din fondurile sale pentru redresare, în valoare de 200 de miliarde de euro pentru Italia, de reducerea duratei proceselor cu 25% în următorii cinci ani în cauzele penale și cu 40% în cele civile.

Decizia de a amâna reforma, despre care Meloni a spus că a fost luată la cererea tuturor parchetelor din Italia, a stârnit critici din partea opoziției, avocaților și experților.

Gian Luigi Gatta, un profesor de drept penal care l-a consiliat pe fostul ministru al Justiției Marta Cartabia, a declarat pentru Reuters că, dacă decretul lasă loc parlamentului să schimbe reforma lui Draghi, așa cum a convenit cu UE, acest lucru ar putea pune în pericol fluxul de fonduri.

Reprezentanții avocaților din Italia au declarat că nu există niciun motiv pentru a justifica amânarea reformei și au anunțat că vor organiza proteste împotriva guvernului.

Uniunea judecătorilor și procurorilor din Italia a salutat însă amânarea, spunând că este necesar să se acorde timp pentru reorganizarea procedurilor judiciare.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri