Italia are un nou guvern. Miniştrii cabinetului lui Enrico Letta depun jurământul duminică

Data publicării:
600px-Enrico Letta 2009

„Era singurul guvern posibil, iar constituirea sa nu putea să aştepte”, a comentat preşedintele italian Giorgio Napolitano, potrivit MEDIAFAX.

După două zile de negocieri intense, Letta, care a acceptat nominalizarea în funcţia de premier, conform prevederilor constituţionale, a anunţat totodată nominalizarea directorului Băncii Italiei, Fabrizio Saccomani, pentru funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor şi pe cea a fostului comisar european Emma Bonino pentru portofoliul Afacerilor Externe.

Acest guvern, cu o „importantă componentă feminină”, potrivit lui Letta, va depune jurământul duminică.

Printre miniştrii cabinetului Letta se numără şi o femeie de culoare. Cecile Kyenge a fost desemnată ministru al Integării. Născută în Congo acum 49 de ani, Cecile Kyenge este de profesie medic oftalmolog. S-a ocupat timp de mai mulţi ani de politicile de imigraţie pentru Partidul Democrat şi susţine dreptul de a obţine cetăţenia italiană pentru toţi străinii născuţi în Italia. 

Giorgio Napolitano şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că această coaliţie între stânga şi dreapta va permite noului Guvern să obţină votul de încredere în ambele Camere ale Parlamentului, aşa cum cere Constituţia.

Italia se afla într-un impas politic de două luni, după ce alegerile din februarie nu au permis degajarea unei majorităţi clare.

Partidul Democrat (PD) al lui Letta deţine majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, în timp ce trei blocuri împart mandatele din Senat, şi anume PD, partidul Poporul Libertăţii (PdL, dreapta) creat de Silvio Berlusconi şi contestatarii din cadrul Mişcării Cinci Stele (M5S) condus de Beppe Grillo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri