Iulian Fota: Atentatul de la Strasbourg i-ar putea încuraja pe anarhiștii francezi

Data actualizării: Data publicării:
iulian fota

Franţa traversează o perioadă extrem de complicată, spune fostul consilier prezidenţial în domeniul securităţii, Iulian Fota. Atentatul de la Strasbourg i-ar putea încuraja pe anarhiştii francezi să iasă în faţă, a declarat acesta, la emisiunea Jurnalul de seară” de la Digi24.

O situație volatilă întotdeauna va crea oportunități pentru alți oameni care vor să facă rău unei societăți, unei țări. Iar Franța avea deja o cofnruntare dură cu teroriști, cu terorism de sorginte radical islamică. Franța are și anarhiștii ei, care s-ar ptuea și ei să fi fost tentați să mai facă un pas acum, să devină mai vizibili. Mai sunt și nebuni care pot profită de astfel de situații. Franța traversează o perioadă foarte complicată”, a punctat Iulian Fota.

Franţa a fost lovită marți seara de un nou atac terorist. Un tânăr francez radicalizat a deschis focul pe stradă la Strasbourg, în apropierea Târgului de Crăciun. Doi oameni au fost ucişi şi 14 sunt răniţi. Atacatorul a reuşit să fugă şi este căutat în continuare de sute de poliţişti şi la această oră.

Citiți și:

Cine este atacatorul de la Strasbourg. Poliţia ar fi găsit grenade în casa lui în timpul unei percheziţii

Au început să apară şi informaţii despre victimele sale. Presa franceză scrie că unul dintre cei ucişi ar fi un turist tailandez în vârstă de 45 de ani. Soţia sa s-ar afla printre cei 13 răniţi.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a transmis că nu sunt informaţii că printre victime ar fi români.

Atacatorul, cetăţean francez, era cunoscut pentru numeroase infracţiuni de drept comun şi a ispăşit patru condamnări, în Franţa şi Germania, pentru jafuri şi violenţe. Mai mult, era sub supraveghere pentru că era radicalizat, iar marți, în ziua atacului, urma să fie audiat.

Noul episod violent din Franța intervine după aproape o lună de proteste ale „vestelor galbene”, proteste care au degenerat în repetate rânduri în episoade de confruntare și violență. Rusia este suspectată că a profitat de situație și a inflamat și mai mult spiritele prin intermediul unor conturi de pe rețelele de socializare.

Citiți și:

Cine sunt „vestele galbene”? Protestele, amplificate prin „fake news”

Președintele Emmanuel Macron a ieșit luni seara în fața națiunii pentru a vorbi despre ceea ce se petrece și despre nemulțumirile populației care au stat la baza acestor proteste și a anunțat o serie de măsuri, printre care creșterea salariului minim pe economie cu 100 de euro.

Citiți și:

Reacția lui Emmanuel Macron după atacul de la târgul de Crăciun din Strasbourg

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri