Letonia, o lecţie de economie pe timp de criză

Data publicării:
Riga

Letonia a reprezentat o poveste economică de succes, imediat după aderarea la Uniunea Europeană, în 2004, între altele şi datorită aşezării sale geografice - între Europa şi ţările din Comunitatea Statelor Independente. Cu o tradiţie comercială care datează din Evul Mediu, dar şi cu o politică monetară bine gândită în zilele noastre, Riga a reuşit să atragă investiţii străine directe care au atins aproape 10 miliarde de euro.

Valdis Dombrovskis, fost premier al Letoniei: „Cred că este nevoie de o continuă integrare europeană şi trebuie să folosim avantajele pe care le are partea de vest, cum ar fi programele tehnologice şi financiare, şi cele pe care le are partea de est, cum ar fi mâna de lucru calificată şi poziţia geografică”.

Pentru a face faţă crizei economico-financiare, Guvernul de la Riga a avut curajul să treacă de la schimburile comerciale cu estul, care ofereau siguranţă, şi a identificat ca prioritare pentru dezvoltarea economică următoarele sectoare: tehnologia informatică, construcţia de maşini, industria electronică şi industria lemnului.

Gints Belevics, analist financiar: „În Letonia, comerţul cu amănuntul, orientat spre piaţa internă, şi sectorul de construcţii rămân principalele motoare ale dezvoltării economice în timp ce activităţile pentru export şi sectorul de transport vor avea un nivel scăzut”.

Sectorul care a cunoscut o dezoltare spectaculoasă chiar în timpul crizei a fost cel IT. Din 2008, acesta s-a dezvoltat într-un ritm uluitor pentru a ajunge astăzi să asigure 2% din PIB. În plus, Letonia se numără astăzi între primele 5 ţări din lume la capitolul rapiditate a conexiunii la Internet. Nu numai atât, dar în 2010, 95% din afacerile desfăşurate în Letonia erau deja gestionate informatic, iar procentul a ajuns acum aproape de 100%. La creşterea sectorului IT au contribuit şi preţurile mici la electricitate şi o forţă de muncă bine calificată. Pe de altă parte, investiţiile sunt în creştere, dar specialiştii spun că o serie de politici bine gândite nu ar strica.

Zoja Razmusa, viceguvernator al Băncii Letoniei: „Este foarte important pentru Ţările Baltice să fie competitoare, dar să adopte un climat de investiţii mult mai armonios şi benefic pentru marile proiecte”.

Specialiştii sunt de părere că exporturile vor fi afectate temporar din cauza situaţiei internaţionale. Deja, cele către Rusia au scăzut, iar tendinţa negativă continuă. Există veşti bune ale analiştilor, pentru redresare, abia pentru anul 2016, deşi guvernul de la Riga nu va avea foarte mulţi bani la dispoziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri