Macron şi Scholz lansează un apel la întărirea „suveranităţii” UE

Data actualizării: Data publicării:
macron si scholz rad si dau noroc
Macron şi Scholz lansează un apel la întărirea „suveranităţii” UE. Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea „suveranităţii” Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german, relatează AFP.

Este o provocare cheie pentru UE „să garanteze că Europa devine şi mai suverană şi dispune de capabilităţi geopolitice pentru a modela ordinea internaţională”, au scris în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung liderii francez şi german, înainte de împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatul de la Elysée.

Potrivit acestora, Europa trebuie să investească mai mult în forţele sale armate şi în industria sa de armament.

„Capacităţi europene îmbunătăţite şi un pilon european mai puternic în cadrul NATO fac din noi şi un partener mai puternic în faţa celuilalt mal al Atlanticului şi Statelor Unite - mai bine echipaţi, mai eficienţi şi mai puternici”, au subliniat ei.

După luni de ezitare, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz sunt provocaţi să relanseze tandemul franco-german duminică la Paris, pentru a 60-a aniversare a Tratatului de reconciliere dintre cele două ţări.

Acest acord a făcut posibilă „depăşirea deceniilor, chiar secolelor, de rivalităţi amare şi războaie sângeroase între cele două ţări ale noastre din inima Europei”, au susţinut cei doi lideri.

Suveranitatea europeană nu ar trebui măsurată doar în termeni militari, ci şi pe baza capacităţilor de „rezilienţă şi de a acţiona într-o manieră prospectivă în domenii strategice”.

Acest lucru implică o diversificare a „bunurilor de aprovizionare strategică”, au adăugat ei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, Europa trebuie să facă totul pentru a „deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume”.

Macron şi Scholz citează ca alte obiective ca Europa să devină „un lider mondial în producţie şi inovare” şi că „progresul economic şi social merg mână în mână cu o tranziţie ecologică”.

Festivităţile se anunţă destul de formale duminică, cu o ceremonie la Sorbona dimineaţa, urmată de un consiliu de miniştri franco-german la Palatul Elysée, acelaşi care a fost amânat la sfârşitul lui octombrie pe fondul disensiunilor bilaterale.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri