Macron vorbește despre o „criză politică” între Comisia Europeană şi Parlamentul European, după ce candidata Franței a fost respinsă

Data actualizării: Data publicării:
Heads Of State Attend The EU Summit
Emmanuel Macron, președintele Franței. FOTO: Getty Images

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat vineri, alături de premierul ungar Viktor Orban, că există o „criză politică” între Comisia Europeană şi Parlamentul UE, părând să îi atribuie vina Ursulei von der Leyen, care, potrivit unui expert, riscă să se confrunte cu respingerea echipei.

Trăim, în Europa, un moment extrem de important şi sensibil. Există o nouă Comisie Europeană, un nou Parlament European, care îşi preiau atribuţiile şi care înfruntă amândouă o criză politică pe care nu trebuie să o lăsăm să se instaleze şi să se dezvolte. Cred că trebuie să avem o Comisie puternică, să poată aplica proiecte ambiţioase”, a spus Emmanuel Macron, citat de Mediafax.

Europarlamentarii au respins joi, din raţiuni etice, candidatura prezentată de Franţa pentru Comisia Europeană, Sylvie Goulard, întrucât aceasta este vizată de o investigaţie judiciară. Este prima dată când un candidat prezentat de Paris pentru un post de comisar UE este respins. Emmanuel Macron a sugerat că responsabilitatea îi aparţine Ursulei von der Leyen, notează cotidianul Le Figaro.

Conform unor surse europene, există riscul amânării procedurii de votare în Parlamentul UE a noii echipe a Comisiei Europene. Votul ar urma să aibă loc pe 23 octombrie. Noua Comisie Europeană ar urma să înceapă activitatea pe 1 noiembrie.

Cotidianul Le Monde notează că „Ursula von der Leyen a devenit ostatică a luptelor pentru putere dintre statele membre UE şi Parlamentul European”.

Înainte de respingerea Sylviei Goulard, eurodeputaţii au refuzat candidaţii propuşi de România şi Ungaria, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri